Uniunea Europeană a contractat Remdesivir pentru aprovizionarea statelor membre timp de șase luni

Uniunea Europeană a convenit să plătească Gilead peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu Remdesivir timp de şase luni de zile, cu puţin timp înainte de publicarea rezultatelor finale ale celui mai mare studiu clinic pentru medicamentul antiviral destinat tratării bolii Covid-19, transmite Reuters.

Acordul a avut loc pe fondul deficitului de Remdesivir din statele UE, care ar fi putut grăbi decizia înainte de publicarea rezultatelor definitive cu privire la eficacitatea Remdesivir şi posibila sa toxicitate.

UE a semnat săptămâna trecută un contract cu compania americană care va permite celor 27 de state membre şi unor 10 ţări partenere, inclusiv Marii Britanii, pentru o comandă de până la 500.000 de serii de tratament cu remdesivir, în următoarele şase luni.

Preţul convenit şi nedivulgat anterior pentru fiecare serie de tratament este de 2.070 euro (2.440 dolari), suma totală fiind de 1,35 miliarde de euro, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

În pofida mărimii contractului, preţul pe tratament este în concordanţă cu cel plătit de ţările UE într-un acord de aprovizionare mult mai mic convenit în iulie, pentru tratarea a aproximativ 30.000 de pacienţi, cu o serie de tratament de şase doze.

În cadrul noului acord, guvernele europene incluse de contract vor plăti către Gilead numai atunci când vor cumpăra doze.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a negociat contractul cu Gilead, a refuzat să spună dacă au fost plasate deja comenzi.

Acordul a avut loc chiar înainte de anunţarea rezultatelor studiului clinic de solidaritate efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cel mai amplu studiu clinic efectuat realizat până în orezent pentru un tratament destinat Covid-19.

”UE ar trebui să evalueze rezultatele acestui nou studiu al OMS pentru a evalua dacă merită să plătească peste 2.000 de euro pe pacient”, a declarat Andrew Hill, un cercetător senior în cadrul Departamentului de farmacologie al Universităţii din Liverpool.

Gilead nu a comentat imediat dacă preţurile pentru dozele de remdesivir pe care le vinde ţărilor mai bogate s-ar putea schimba după rezultatele studiului OMS.

Studiul clinic de solidaritate al OMS a analizat patru tratamente posibile pentru COVID-19: remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir/ritonavir şi lopanivir/ritonavir combinate cu interferon.

În iulie, OMS a întrerupt studiile clinice pentru hidroxiclorochină şi o combinaţie între medicamentele pentru HIV lopinavir/ritonavir, după ce aceasta nu au reuşit să reducă mortalitatea la pacienţii spitalizaţi.

Remdesivir a primit o autorizaţie condiţionată de introducere pe piaţă în UE pentru a trata pacienţii cu COVID-19 care au nevoie de oxigen. Medicamentul nu a demonstrat până acum niciun efect asupra cazurilor mai uşoare şi asupra pacienţilor în stare critică, care au nevoie de asistenţă mecanică pentru a respira, a arătat agenţia UE pentru medicamente.

Agenţia investighează efectele adverse potenţiale ale remdesivirului asupra rinichilor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *