Universitatea Petroșani, parte a unui proiect internațional de cercetare

Universitatea din Petroșani este partener în cadrul unui program internațional de cercetare. Coordonatorul de proiect este Academia de Mine din Freiberg – Germania. Este singurul mod în care universitatea poate beneficia de fonduri pentru cercetare.

De-a lungul timpului, rectorii universităților din țară au solicitat un buget destinat activității de cercetare. Solicitările acestora nu au fost însă ascultate de guvernanți. Astfel au fost identificate soluții de mijloc, prin care activitatea teoretică să fie susținută și de proiecte practice în domeniul cercetării.

“Bugetul alocat cercetării nu este generos nici în acest an. Noi, universitățile, am tot cerut să primim contracte de cercetare, precum institutele de cercetare naționale. Din păcate, nu s-a reușit acest lucru și mai ales în contextul în care Ministerul Cercetării nu are buget mai mare. Totuși, participăm la unele competiții naționale și internaționale care sunt lansate pe cercetare și aproape în fiecare an am câștigat câteva proiecte. Acum, am câștigat un nou proiect de cercetare internațional pe mediu, în special haldele de steril din carierele de lignit. Aici ne referim ca studiu de caz la Complexul Energetic Oltenia. Suntem parteneri într-un grant mai mare, european, împreună cu alte universități din țările cu renume în domeniu din Germania, Slovenia, Franța, Polonia. Numai în cadrul unor astfel de parteneriate putem obține fonduri pentru cercetare”, a spus prof. Univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

Cercetarea științifică reprezintă principalul proces de cunoaștere și inovare, iar Universitatea din Petroșani (UPET) dispune de un real potențial de cercetare.
În Universitatea din Petroșani activitatea de cercetare este în principal derulată la nivelul grupurilor de cercetare constituite din reprezentanți ai corpului academic, cercetători angajați în universitate, doctoranzi, studenți, precum și colaboratori externi, centre de cercetare și laboratoare de cercetare specifice.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.