Vaccinurile Pfizer şi Moderna au demonstrat o eficienţă de 80% contra unei infecţii cu coronavirus la două săptămâni de la injectarea primei doze

Vaccinurile Pfizer şi Moderna au demonstrat o eficienţă de 90% contra unei infecţii cu coronavirus – fără distincţie în ceea ce priveşte dezvoltarea sau nu a simptomelor – subliniază un studiu realizat în condiţii reale pe 4.000 de îngrijitori americani, scrie AFP. Altă veste încurajatoare, o vaccinare parţială cu o singură doză de la unul dintre cele două vaccinuri a permis o protecţie de 80% la două săptămâni de la injecţie, afirmă acest studiu publicat luni.

Condus de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), studiul a analizat eficienţa acestor două vaccinuri care folosesc tehnologia ARN mesager pe 3.950 de participanţi din şase state americane, între 14 decembrie 2020 şi 12 martie 2021.

„Acest studiu demonstrează că eforturile noastre de vaccinare naţională funcţionează”, a declarat directoarea CDC, Rochelle Walensky.

„Vaccinurile ARN mesager autorizate contra Covid-19 furnizează o protecţie rapidă şi importantă în lumea reală”, a susţinut ea.

Una dintre marile forţe ale studiului reiese din faptul că participanţii au făcut chiar ei în fiecare săptămână un test, analizat în laborator, pentru a afla dacă au dezvoltat simptome de Covid-19 sau nu.

Aceste rezultate vin în completarea volumului crescut de dovezi care arată că vaccinurile nu opresc doar simptomele bolii, infectarea, dar constituie şi o modalitate importantă de a împiedica răspândirea virusului.

Participanţii la studiu au fost medici, infirmiere şi alţi îngrijitori din patru părţi ale ţării.

Printre ei, 2.479 (62,8%) au primit două doze recomandate de vaccin ARN mesager, şi 477 (12,1%) n-au primit decât o singură doză.

Trei cazuri pozitive au fost înregistrate printre cei care au primit cele două doze, adică o rată de incidenţă de 0,04 la 1.000 de persoane, faţă de o rată de 0,19% printre cei care au primit o singură doză, şi 1,38% la cei care nu au primit nicio doză.

După o ajustare a datelor în funcţie de loc, eficienţa vaccinului a fost estimată la 80% pentru o doză şi de 90% pentru două doze.

Autorii studiului au subliniat că nu pot diferenţia estimările între cele două vaccinuri studiate din cauza numărului limitat de infecţii.

Studiul este încă în desfăşurare şi cercetătorii vor analiza secvenţierea virusului în cazurile în care persoanele vaccinate s-au infectat, pentru a înţelege mai bine motivele care stau la baza acestor contaminări.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.