Valea Jiului are doar cinci produse alimentare certificate

Nici un produs din Valea Jiului nu beneficiază de eticheta de produs protejat la nivelul Uniunii Europene. Promovarea  produselor locale specifice Văii Jiului este aproape inexistentă. Experții de la PriceWaterhouseCoopers au constatat faptul că dezvoltarea agroturismului în Valea Jiului este aproape nulă.

”În prezent, doar 5 produse dintr-un total de 1.594 înregistrate în Catalogul Produselor Alimentare Certificate, dezvoltat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), provin din Valea Jiului: cârnați țărănești afumați Edy-Ursu (produși de Edy – Ursu Comimpex S.R.L.) si brânză de oaie Burebista din Lupeni, salam Torpedo și mușchi file afumat din Petroșani (ambele produse de Edy – Ursu Comimpex S.R.L.) și pâine albă de 700 de grame din Petrila (produsă de Loventhal SRL). Nici un produs din Valea Jiului nu beneficiază de eticheta de produs protejat la nivelul Uniunii Europene”,  notează experții europeni.

Un scenariu prevede realizarea unei scheme de ajutor de stat dedicată ITI Valea Jiului, eventual de tip de minimis, pentru susținerea practicării activităților agricole, inclusiv cultivarea fructelor de pădure, creșterii animalelor, derulării activităților meșteșugărești, precum și a altor activități conexe (inclusiv a celor menite să susțină dezvoltarea turismului în și creșterii numărului de produse locale certificate la nivel național și european. Schema va permite atât achiziționarea de echipamente și utilaje, cât și accesul la programare de instruire, inclusiv în domeniul digitalizării. Printre beneficiarii vizați, se vor afla toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special tinerii, șomerii de lungă durată și grupurile dezavantajate pe piața muncii.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *