Valea Uzului de băț băgat prin gard

Nu vă miră ce mare vulnerabilitate a rămas pentru România relația dintre majoritate și minoritate? Pentru că, folosită cu inventivitate, învrăjbirea româno-maghiară nu a slujit niciodată altcuiva decât fie unui naționalism românesc de tip ”tovărășesc” via Moscova, fie unui iredentism parșivuț via Budapesta. Sau ambelor, atunci când Budapesta și Moscova se înțeleg peste capul nostru. Pentru că, da, manoperele acestea de învrăjbire sunt întotdeauna gândite la nivel înalt. Să nu vă imaginați cumva că la moșirea scandalului de pe Valea Uzului a stat inflamarea acută a ambițului naționalist al unui mic primar de orășel băcăuan, Dărmănești.

Pentru că după moarte nu mai contează, trebuie spus că în cimitirul pe Valea Uzului sunt îngropați laolaltă soldați a patru armate beligerante, de șapte naționalități diferite. Dar, pentru că în baza vechilor documente, reiese că acolo se odihnesc în principal soldați maghiari, cimitirul e îngrijit de peste 100 de ani de comunitatea ungurească din comuna Sânmartin – Harghita,  prin efortul comun al primăriei de acolo, prin donații private și cu aportul Ministerul Apărării din Ungaria. În cimitir, există și mormântul unui soldat român, care e evidențiat și îngrijit la fel ca toate celelalte.

Acum gândiți-vă și dumneavoastră! Ani de zile, mandat după mandat, nimeni din administrația Dărmăneștiului-Bacău nu a avut vreodată inițiativa de a curăța măcar o buruiană din cimitirul militar internațional aflat la 21 de kilometri distanță, pe Valea Uzului. De ce? Pe de-o parte era lucru moștenit, o datină, ca sarcina îngrijirii cimitirului să-i revină altcuiva, iar pe de altă parte există chiar în Dărmănești un cimitir dedicat în exclusivitate soldaților români căzuți în bătăliile din zonă.

Cimitirul eroilor români din Dărmănești e lăsat în paragină, spun cei care l-au văzut. Cu toate astea, peste noapte, fără avertisment sau vreo înțelegere prealabilă, în baza unui act administrativ ilegal, primăria Dărmănești (primar ALDE) decide să joace în deplasare și plantează în cimitirul maghiar de pe Valea Uzului un complex de 52 de cruci patronate de o cruce ortodoxă impunătoare, toate din beton. Da, știu, cimitirul internațional de pe Valea Uzului e pe pământ românesc. Dar el a fost de peste un veac în custodia spirituală a comunității maghiare din zonă. Gestul încalcă flagrant nu doar legislația țării, dar și orice minimă normă de conviețuire. O provocare prostească din partea majorității.

Cu efect garantat! Ca la consemn, partea maghiară a făcut apoi tot ce i-a stat în putință pentru a inflama și mai mult o situație deja complicată. Folosirea sacilor de gunoi pentru acoperirea crucilor românești nu a făcut decât să incite. Apoi Consiliul Județean Harghita a anunțat că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână. Spirala conflictului a escaladat imediat când mai multe asociații de români (”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Aducătorul de Biruinţă” şi “Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruinţă”) au anunțat că au intenția ca de Ziua Pomenirii eroilor români să meargă exact la cimitirul eroilor maghiari de pe Valea Uzului. Reacția a venit din partea senatorului UDMR. Tanczos Barna, care a anunțat că membri comunității maghiare din Harghita și Covasna vor construi un ”lanț uman” la cimitir deoarece se opun organizării acolo a oricărui eveniment până la clarificarea problemei.

A fost suficient! Mai ales că autoritățile centrale românești nu au luat nicio măsură ca să evite un posibil conflict inter-etnic. Românii și ungurii s-au îmbrâncit la poarta cimitirului, s-au putut înregistra atitudini și comportamente sub-umane, iar cimitirul de pe izolata Valea a Uzului a primit calitatea falsă a unui pământ pentru care românii se luptă să-l recucerească de la unguri. Facebook-ul a rostogolit rapid scandalul,  iar naționalismul românesc via Moscova și iredentismul maghiar via Budapesta au avut din nou hrană pentru propagandă.

Doar două exemple. Ziarul online Sputnik (organ de promovare a Kremlinului) s-a grăbit să culeagă cu lăcomie materia primă din scandalul de pe Valea Uzului. Într-o serie de articole, Sputnik a ridicat în slăvi patrioții români care ”au făcut Dreptate”. Evident că lucrătura suflă vânt în pupa oricărui partid sau politician român care promovează tema naționalistă, temă în care lipsa de toleranță față de străini și înțelegere față de minorități trebuie făcută politică de stat. Adică, exact opusul politicii promovate de UE.

Simultan însă, de data asta scandalul de pe Valea Uzului cade bine și pe propaganda Budapestei. Prin comunicate oficiale în care își arată ”îngrijorarea și remarcă imoralitatea situației”, atât președintele, cât și Guvernul Ungariei, ”bat obrazul” României. Ungaria arată Uniunii Europene și oricărui vrea să asculte că România are o problemă cu minoritatea maghiară pe care o jignește și căruia îi îngrădește cu program drepturile.

Practic, dacă observați, între Moscova și Budapesta, România se află prinsă într-un mecanism de tip cuplu de forțe care încearcă să o destabilizeze concertat. La Est este întărâtată majoritatea de naționalitate română să dea de pământ cu iredentismul maghiar. La Vest este înrăită minoritatea maghiară să ridice capul la ”abuzurile” românilor. Dacă lucrurile degenerează singura care are de pierdut este România în ansamblul ei. O țară învrăjbită politic, cu tensiuni inter-etnice întreținute devine tărâm pretabil la orice influențe nefaste.

Poate părea exagerat, pentru unii, să spunem că Ungaria și Rusia, prin partide care funcționează în România, ar putea face o altfel de înțelegere ocultă. Un argument destul de viabil la această ipoteză este următorul: ce spuneți de scorurile istorice pe care UDMR le-a obținut în Ialomița, Giurgiu, Olt și Călărași la ultimele alegeri?

 

Adrian SĂLĂGEAN

 

 

Un comentariu la „Valea Uzului de băț băgat prin gard

  • 12 iunie 2019 la 17:54
    Permalink

    nu ai fost acolo Adrian Salagean, deci nu te poti pronunta. Maghiarii au depasit programul de vizita , ei aveau intre 16-17 , si de la 17 intrau romanii,dar ups, maghiarii au pus lacate si lant , si au blocat poata, si accesul romanilor.Rusine UDMR si ungariei si tie ca va bagati nasul in Romania

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *