VEȚEL: Fără curent, de zile întregi          

Sute de case din satele comunei Veţel au rămas fără energie electrică după furtuna puternică care a lovit judeţul duminică seara. La Leşnic, Mintia şi Veţel încă sunt străzi întregi unde oamenii nu au energie electrică. Abonaţii ENEL se plâng de ineficienţa distribuitorului de curent electric care nu reuşeşte să facă faţă distrugerilor din reţea.

La Leşnic, chiar casele de pe marginea DN7 au fost lovite din plin de rafalele puternice de vânt care au smuls chiar şi părţi întregi din panoul de la intrarea în localitate. De atunci, sătenii nu mai au curent electric: „Am rămas pe întuneric de la primele rafale. Au tot sunat vecinii la ENEL dar le intra tot robotul. A doua zi, luni, am încercat şi eu, dar tot de robot am dat. Curg frigiderele, în lăzile frigorifice, carnea se va strica sigur”, spune Floarea Spătaru din Leşnic. Zeci de case din comuna Veţel sunt încă fără curent electric. În sat, oamenii spun că trebuie să se descurce cum pot. „Cu lumânări. Aprindem candele ce le avem prin case şi ne străduim să terminăm cu lucrul până se lasă seara”, spune Adrian Certejan. „Am tot sunat la ei de luni după masa au zis că se rezolvă până seară. Uite că e marţi după amiază şi tot fără curent sustem şi noi şi vecinii”, spune Traian Popa.

Primarul comunei, Ioan Henţiu, spune că, de duminică, ţine legătura permanent cu distribuitorul de curent electric. „Cel mai mare disconfort este lipsa de curent electric din cauza avariilor liniilor de energie electrică. Azi dimineaţă la ora 7, am sunat din nou la cei de la ENEL şi responsabilul de lucrări mi-a spus că mai are zece linii de medie tensiune avarie în zonă ceea ce înseamnă mult de lucru pentru că aceste linii sunt lungi şi alimentează cinci, şapte, chiar zece localităţi. În unele zone din comună a început să fie furnizată energia electrică şi aşteptăm noutăţile. Noi am luat legătura cu ei, îi ajutăm cui ce putem, cu oamenii noştrii ca să ne mişcăm cât mai repede.” Edilul comunei spune că furtuna a smuls mai multe panouri, semne de circulaţie şi cele mai mari pagube sunt la casele oamenilor, nu la instituţii publice.

Urgia a lovit puternic mai multe localităţi printre care şi comuna Veţel. Aici, zeci de copaci au fost puşi la pământ şi mai multe acoperişuri au fost luate de rafalele puternice. Bătrânii din comună spun că trăiesc de decenii pe valea Mureşului, dar nu au mai trăit asa ceva. „Uite că eu am 60 de ani, dar tata are peste 80 de ani, dar nici el nu a trăit aşa vânturi puternice. Eram ca la uraganul din America. Dacă mai ţinea un sfert de ceas, nimic nu mai rămânea din sat! Se auzeau copacii afară cum se rupeau, zburau tigle, crengi, aşa urgie nemaivăzută sper să nu mai prind! Acum, mai salvăm şi noi ce putem”, spune un localnic.

„Mie mi-a rupt un pom din grădina casei care a căzut peste locuinţă. S-a rupt hornul şi au zburat o parte dintre ţigle. La cvecinul i-a luat jumătate din acoperiş, acoperiş trainic, cu bârne şi ţigle. De duminică, tot robotesc pe aici şi tot nu am reuşit să strâng totul”, spune Mihai Chirilă. Furtuna care a lovit judeţul duminică seara a lăsat fara curent electric 23 de mii de familii şi 70 de localităţi hunedorene au rămas atunci pe întuneric. Potrivit raportărilor distribuitorului de energie electrică, marţi, la ora 11:30 în judeţul Hunedoara mai erau 33 de puncte de transformare nealimentate şi lipsa curentului afecta 25 de localităţi şi 1486 de consumatori.

Laura OANĂ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.