Agricultorii din România protestează în faţa Comisiei Europene şi Parlamentului European

O delegaţie a Asociaţiei Forţa Fermierilor se află, în aceste zile, la Bruxelles pentru a trage un semnal de alarmă în faţa Comisiei Europene şi Parlamentului European cu privire la situaţia grea în care se află reprezentanţii sectorului agroalimentar din România, anunţă organizaţia într-un comunicat.

Delegaţia AFF va afişa un banner în faţa Comisiei Europene pe care este înscris mesajul: „FERMIERII ROMÂNI MERITĂ RESPECT!” (ROMANIAN FARMERS DESERVE RESPECT!). Organizaţia spune că a fost ales acest moment deoarece pe 30 martie are loc o întrunire tehnică la nivel Comisie Europeană pentru a discuta recalcularea ajutorului din bani europeni pe care urmează să îl primească România.

„În 20 martie decizia iniţială a fost ca dintr-un buget de 56 de milioane de euro, Polonia să primească 30, Bulgaria 16, România 10. Suma totală este o jignire pentru efortul făcut de fermierii din estul Europei iar, evident, împărţirea acestei sume este, în mod evident, în defavoarea României, încă o dată”, precizează Asociaţia Forţa Fermierilor.

„Acesta este motivul deplasării delegaţiei oficiale a Asociaţiei Forţa Fermierilor la Bruxelles. Am considerat că înainte de întâlnirea Comisiei de pe 30 martie trebuie să dăm un semnal că fermierii români merită respect la Bruxelles”, a spus Daniel Radu, membru AFF. „Mă bucur că voi avea ocazia să transmit un mesaj despre situaţia grea în care se află fermierii mici şi mijlocii din România”, a spus Valentin Popa, membru AFF. ”Este momentul să dăm un semnal clar aici, în capitala Uniunii Europene. Fermierii români au fost în prima linie a efortului european de ajuta Ucraina. Fermierii români au făcut sacrificii, au renunţat la venituri şi marje de profit. Acest efort trebuie să fie recunoscut şi apreciat”, a spus Gabi Corodeanu, membru AFF.

Pe lângă acţiunile publice menţionate, delegaţia AFF are programate întâlniri cu europarlamentari români şi, de asemenea, acordarea de interviuri pentru reprezentanţii mass-media de la Bruxelles. Un alt moment important va fi prezentarea aceluiaşi mesaj public şi în faţa organizaţiei europene a fermierilor COPA-COGECA pentru a solicita un tratament egal, al tuturor fermierilor români, în susţinerea, la nivel european, a intereselor legitime ale sectorului agroalimentar naţional.

 

„În condiţiile în care cotizaţia la COPA-COGECA este plătită, integral din bani publici, pentru ca doar o parte minoritară a mediului asociativ să facă parte din această structură, considerăm că este o discriminare şi o jignire la adresa majorităţii fermierilor români. COPA-COGECA mai are încă multe de făcut pentru fermierii români ca să merite plata cotizaţiei, doar pentru unii, din banii tuturor românilor”, a spus Vlad Macovei, preşedintele AFF.

Costurile deplasării delegaţiei de fermieri la Bruxelles sunt susţinute, din fonduri proprii, de Asociaţia Forţa Fermierilor.

 

news.ro

sursa foto: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *