Vreme nebună: pomii înfloresc, smochinii şi fructele de pădure dau a doua recoltă

Temperaturile ridicate din luna noiembrie au adus cu ele tot soiul de ciudăţenii. La Deva, smochinii dau a doua recoltă, iar levănţica înfloreşte chiar lângă omul de zăpadă din decorul pentru sărbătorile de iarnă din centrul oraşului.

Chiar şi în satele de munte, privoarele sunt pline de muşcate înflorite, iar arbuştii te răsfaţă cu delicioase fructele de pădure.

Suntem în prag de iarnă, în Postul Crăciunului, şi grădinile sunt încă pline de flori. Pe lângă crizanteme şi pelin – obişnuitele perioadei, găsim crăiţe, gălbenele şi zorele, iar trandafirii rămân regii locurilor. La Deva, sunt cazuri unde pomii sunt la a doua recoltă.

La Staţia Meteo din Deva, meteorologii se delectează cu cea de-a doua recoltă de smochine: „Avem smochinul de câţiva ani, dar e prima dată când face fructe pentru a doua oară. Funzele i-au căzut, dar apar deja mugurii. Dacă ne uităm atent, vedem fructele uscate din prima producţie, cele care se coc acum şi sunt foarte bune de mâncat şi mugurii, care normal ar fi trebuit să dea primăvara”, explică şeful staţiei Marcel Achimescu.

Meteorologul spune că temperaturile peste media perioadei sunt responsabile pentru prelungirea verii: „Am avut multe zile cu peste 20 de grade, practic avem cu 7, chiar şi 10 grade peste media normală a perioadei. De asta este plin de flori, trandafirii îmbobocesc şi se deschid. Din câte ştim noi, frigul va veni în a doua parte a lunii decembrie.” În grădini, cei care nu s-au grăbit să cureţe straturile, au încă roşii coapte.

Şi tot la Deva, pe o stradă din imediata apropiere a centrului istoric, oamenii au văzut uimiţi cum cresc ghebe. Culmea este că ciorchinii de ciuperci au apărut nu într-o grădină, ci chiar între bordură şi asfalt:  „Teoretic, ghebele pot apărea oriunde deşi până acum nu am mai auzit să se facă în stradă, în asfalt. Acolo câţiva spori au găsit mediu favorabil. Se poate ca vreun localnic să fi cules şi să fi aruncat resturile în zonă, iar sporii au ajuns acolo. E ciudat totuşi pentru că, în toamna asta, chiar au fost foarte puţine ghebe chiar şi în locurile unde se făceau covoare întregi.

Am umblat ca năucii după ele prin păduri şi ele se fac în centrul oraşului!”, spune biologul Dorin Cărăbeţ de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. El arată că temperaturile ridicate pentru finalul toamnei provoacă anomalii şi în comportamentul animalelor: „În prag de iarnă, Deva e plină de tânţari, unele păsări care ar fi trebuit să plece deja din zona noastră, au decis să îşi prelungească şederea, iar urşii nu au intrat în bârloguri pentru somnul de iarnă. Este unul din motivele pentru care există acum atâtea incidente cu urşii: „Înainte de a intra la somn, urşii trebuie să se hrănească bine, să acumuleze grăsimi. Dacă oamenii le culeg fructele de pădure şi vânătorii le împuşcă hrana, bineînţeles că vor pleca să o caute în altă parte”.

La sate, în grădini, arbuştii fructiferi au încă rod. Lujerii sunt încărcaţi de zmeură, iar ciorchinii de struguri aşteaptă, în multe locuri, prima brumă care le dă un gust excepţional. Şi delicatele frăguţe au fructe, unele bune de mâncat, altele mai au nevoie de câteva zile cu soare.

Unele culturi de rapiţă de pe Valea Mureşului au înflorit. În Apuseni, în plin munte, Pensiunea Buruia din Bulzeşti are pridvoarele cu muşcate pline de flori: „Le-a mers bine, nu e încă frig, am decis să le mai las cât se mai poate”, spune Tabita Giurgiu.

În luminişurile Apusenilor, murarii sunt încă plini de mure, ienuperii sunt încărcaţi de rod şi … au înflorit alunii: „Rar, mai vezi aşa. Poate mai găseai şi în alţi ani câte o mură rătăcită, dar acum lujerii sunt încărcaţi. Nu mai zic de aluni care sunt plini, plini de flori. Ăsta nu e semn bun, vine iarna şi vor îngheţa”, spune un moţ. Se ştie că alunul înfloreşte primăvara devreme, câteva zile senine şi calde fiind de ajuns pentru a provoca deschiderea inflorescenţelor.

Prognoza meteo în intervalul 24-27 noiembrie arată o ușoară încălzire a vremii, urmând ca apoi, vremea să se răcească din nou.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *