VULCAN: Cum e să respiri aer de munte. Munte de GUNOI!

De la venirea verii, locuitorii cartierului Colonie din municipiul Vulcan se plâng de mirosul greu care le intră în case și de faptul că stația de sortare, aflată la mai puțin de 50 de metri de casele lor, reprezintă un pericol de îmbolnăvire pentru ei și pentru copiii lor. Sunt oameni care povestesc cum s-au umplut de tot felul de eczeme din cauza microbilor din zonă.

Miros greu, pericol de hepatită și câini morți

”La început, aici se balotau peturi și hârtie. De câteva luni se descarcă gunoiul cu totul, inclusiv mortăciuni. Nu știu de ce de la un timp se aduce aici tot gunoiul din Vulcan și nu numai. Noi nu mai putem de miros, este și mai rău când bate vântul. Sunt foarte mulți copii care se joacă în zona respectivă și îmi este teamă să nu se îmbolnăvească. Locul respectiv este plin de gunoaie peste tot și riscăm să ne îmbolnăvim cu toții. Este plin de muște și de ciori”, se plânge unul dintre locuitorii cartierului Colonie.

Toți oamenii care sunt dispuși să vorbească insistă să nu le facem public identitatea. Le este teamă de… primar, ca mai în toate comunitățile mici din România, unde edilul localității este văzut drept cel mai puternic om din zonă. Mai mult, alții sunt angajați chiar la stația de sortare și se tem să nu își piardă locurile de muncă.

”Noi nu avem spor de toxicitate la Pregoterm. Ne este rău de la miros, dar lucrăm așa, în condițiile astea. Nu sunt numai sticle de plastic și hârtii, sunt și câini morți și mizerii de la wc… În condițiile astea lucrăm. Ne-am tot rugat să ne aducă mănuși, mai groase, mai rezistente, mai lungi. Să ne dea în fiecare săptămână câte o pereche. Încă nu s-a întâmplat asta”, spune un angajat al Pregoterm care, la fel ca și celălalt locuitor al Coloniei, refuză să-și decline identitatea.

Pe cale oficială vorbim cu Florin Govor, consilier local independent la Vulcan. El spune că a aflat despre această problemă în luna iunie, când locuitorii din Colonie s-au hotărât să protesteze.

”Totul a început în luna iunie, atunci când locuitorii cartierului Colonie, sătui de mirosul insuportabil și temându-se de sănătatea micuților care se mai joacă în apropierea halei, mi-au spus că s-au decis să ia atitudine și s-au pus în fața mașinilor de gunoi, pentru ca aceastea să nu mai poată depozita gunoiul în stația de sortare. Atunci au venit polițiștii locali, care i-au legitimate pe oameni și i-au amenințat că le dă amendă. Pentru că abia au din ce trăi, oamenii au renunțat la protest, dar și-au trimis un reprezentant al lor în Consiliul local și și-a prezentat problema”, a declarat, pentru Replica-INFO HD, Florin Govor.

Cum a fost primit reprezentantul nemulțumiților din Colonie?

”Eram acolo, la acea ședință, iar domnul primar a spus: ”Dar de unde știți că miroase tare? Eu am fost în toată lumea și nu am găsit un aparat care poate măsura intensitatea mirosului!” Așa s-a terminat totul. Nu știu… m-am așteptat la altceva, să li se spună că îi pare rău, să le acorde niște facilități, ceva, fiindcă acei oameni riscă să se îmbolnăvească din cauza gunoiului nostru, al tuturor. Oamenii mi-au spus că din iunie s-a dublat cantitatea de gunoi în hală și vine amestecat, nu mai vin doar plastic și hârtii, că altfel nu ar mirosi. Oamenii se tem să nu facă hepatită, chiar spun că unii dintre copiii care locuiesc în apropierea halei au hepatită. Și așa am avut un focar de hepatită în trecut. Repetăm greșelile în loc să învățăm din ele? Eu nu vreau să intru în conflict cu nimeni, eu îmi doresc să se rezolve problema”, spune Florin Govor.

”Acolo se lucrează de 10 ani de zile. Până acum n-a puțit acolo? Eu zic că nu miroase. Acolo sunt numai gunoaie peste tot, la ei în curte. Am chemat televiziunile, am făcut curat, acum e la fel. Ce ai vrea să fie într-o stație de sortare? Stația de sortare este făcută pe fonduri europene, acolo, în Colonie, că acolo am avut loc. Stația nu se va muta de acolo. Se vor muta ei! Alea nu sunt locuințele lor, sunt locuințe de stat și oricând se pot muta. Eu nu ameninț pe nimeni! Eu am fost acolo, i-am întrebat unde și când miroase, iar ei mi-au răspuns că miroase când vor ei”, a declarat, pentru Replica-INFO HD, primarul Vulcanului, Gheorghe Ile.

Miroase gunoiul la nemți sau nu?

Gheorghe Ile mai spune că a verificat cum stau lucrurile și la o stație de sortare a gunoaielor din Berlin, iar acolo mirosul se simțea de la kilometri întregi, deci e normal să fie și în Colonia Vulcanului la fel.

”Eu m-am dus în Germania, la Berlin, să văd ce p…. mamii lor fac nemții ăștia, cum îi la ei, miroase sau nu miroase, miros stațiile lor de trieri și unde au ei gunoaiele? La cinci kilometri de stație am simțit mirosurile. Și îi Berlinul! Domnișoară, îți plătesc eu drumul în Berlin. Dacă nu-i așa, eu îmi dau demisia din primar. Nu te supăra, dacă tu știi undeva că există un aparat de atras mirosuri, îl iau mâine. Nici nu am spus să nu fie deranjați. Poate să fie deranjați, care-i problema? Voi chiar credeți că ne jucăm bambilici aicea?”, a precizat primarul Vulcanului.

Cât despre condițiile în care spun angajații Pregoterm că sunt obligați să lucreze, Gheorghe Ile susține că aceștia nu se află în subordinea lui, așa că nu poate oferi mai multe date.

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Un comentariu la „VULCAN: Cum e să respiri aer de munte. Munte de GUNOI!

  • 23 august 2017 la 23:33
    Permalink

    Sa mute sortarea gunoaielor in centru orasului in locul chioscurilor . Noi cetatenii cerem si calitatea lucrarilor ceea ce este in garantie sa vina firma constructoare sa repare daca nu, cine a semnat receptia lucrarii sa plece acasa – nu este capabil sa fie angajat al primariei.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *