Zeci de mii de hunedoreni suferă de boli de inimă

Zeci de mii de hunedoreni suferă de boli de inimă sau afecțiuni asociate bolilor cardiovasculare.. Conform statisticilor OMS, aproximativ 17,9 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce  reprezintă  31 % din decese la nivel mondial.

Principalii factori de risc pentru inimă și sistemul cardiovascular sunt: tensiunea arterială crescută, colesterolul ridicat, diabetul, lipsa activității fizice susținute, obezitatea, fumatul, alcoolul. Alți factori de risc pot fi istoricul familial, vârsta, sexul și dieta.

Sistemul cardiovascular transportă în corp oxigenul, substanțele nutritive vitale, elemente chimice și hormonii. Acest sistem este format din inimă, plămâni și vase de sânge, funcția principală a sistemului cardiovascular fiind aceea de a asigura necesarul de flux sanguin către toate părțile corpului, pentru a-i permite funcționarea și supraviețuirea.

Principalii indicatori ai unei inimi sănătoase sunt:

Ritmul cardiac (pulsul) reprezintă frecvența de contracție a inimii, valoarea normală ar trebui să fie cuprinsă între 60 și 100 de bătăi pe minut.

Tensiunea arterialăeste parametrul vital care ne oferă informații despre presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în funcție de fazele de contracție ale inimii (TA sistolică = măsoară presiunea arterială când mușchiul inimii se contractă / TA diastolică = măsoară presiunea mușchiului cardiac relaxat). O tensiune peste valorile normale pot duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Potrivit DSP Hunedoara, în anul 2022, un număr de 32.635 sufereau de boli cardiovasculare. Situația este îngrijorătoare în ceea ce privește numărul celor care suferă de hipertensiune arterială. Potrivit acelorași date, 62.918 de hunedoreni sunt în evidențe cu hipertensiune arterială.

Alți 36.737 de hunedoreni sunt în evidențe cu diabet zaharat tip 2.

Stilul de viață modern, stresul, alimentația, lipsa de mișcare, poluarea sunt toți factori de risc care amenință sănătatea inimii. Cu ceva mai multă grijă pentru noi, controale medicale regulate și o întoarcere la ce este natural și ne face bine, putem să reducem incidența problemelor de inimă.

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *