Ziua internațională a cafelei

Pe data de 1 octombrie, în fiecare an se sărbătorește ziua internațională a cafelei. Este o zi dedicată pasionaților aromei, dar și oamenilor care se implică zilnic în procesul de producere, de la fermierii care o culeg, până la specialiștii în prăjire, proprietarii magazinelor care comercializează cafeaua și implicit până la consumator.

Cafeaua conține multe substanțe fitochimice diferite, dintre acestea o parte poate avea efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.

Originară din Africa de Est, Etiopia, de acolo de unde i-a fost și preluat numele, cafeaua a fost răspândită rapid întâi de arabi, apoi de turci și mai târziu de europeni, aceștia din urmă s-au extins în zonele lor de cultură, Asia, America și chiar Oceania și au contribuit la răspândirea obiceiului foarte popular astăzi, acela de a bea cafea. Cafeaua se confruntă, în prezent, cu o problemă dramatică, întrucât preţurile pe care producătorii le primesc sunt cu peste 30% sub media ultimilor zece ani, ameninţând mediul de viaţă al fermierilor şi al familiilor lor.

• Boabele negre de cafea provin dintr-un fruct a cărei culoare este roșu aprins.

• După petrol, cafeaua este cea mai vândută marfă.

•  Dacă este consumată între orele 09:30 și 11:30, cafeaua este mult mai eficientă și energizantă pentru organism.

•  În întreaga lume, în fiecare zi sunt consumate, în medie, 2,5 miliarde de cești de cafea.

  • Cei mai mari consumatori de cafea sunt olandezii. Aceștia consumă în jur de 2,4 cești de cafea pe cap de locuitor, zilnic.

•  Principalul compus amar din cafea nu este cafeina, ci și antioxidanții. Cafeaua neagră, fără lapte ori alte ingrediente, nu conține calorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *