Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități  este organizată anual la data 3 decembrie  începând din 1992 de Organizația Națiunilor Unite pentru a sprijini persoanele cu dizabilități. Acesta este sărbătorită cu diferite grade de succes în întreaga planetă. Respectarea zilei are ca scop promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilități și mobilizarea suportului pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități. Se urmărește, de asemenea, a se crește gradul de conștientizare asupra beneficiilor ce pot rezulta din integrarea persoanelor cu dizabilități în fiecare aspect al politic, social, economic și cultural de viață. Acesta a fost inițial numită „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” până în 2007. În fiecare an, ziua se concentrează pe un aspect diferit.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind din țările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Din păcate, în țara noastră, o persoană care suferă de o anumită dizabilitate, nu este ajutată foarte mult pentru a fi integrată fără probleme, ci din contră, este marginalizată și etichetată. Cu toate că, în spatele acelui cărucuior cu rotile sau oricărei etichete „lipite” de o fișă medicală, poate mult prea dură, se poate ascunde o persoană minunată, mult mai talentată și mai capabilă, decât una „normală”.

„Dizabilitatea este un fenomen complex, multidimensional şi în dinamică, în prezent accentul fiind pus pe înlăturarea barierelor de atitudine şi de mediu, care împiedică participarea deplină şi efectivă a persoanelor cu dizabilităţi în societate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi.

Tranziţia de la o perspectivă individuală, medicală a dizabilităţii la o perspectivă structurală, socială reprezintă schimbarea de la modelul medical la modelul social în care oamenii sunt consideraţi defavorizaţi de societate, prin bariere de atitudine şi de mediu.”

Să încercăm să ajutăm mai mult semenii de lângă noi, aflați în suferință!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *