Ziua Mondială a Inimii

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Inima este un organ vital care are un rol major în menținerea vieții organismului uman.

Boala cardiovasculară este astăzi cel mai mare criminal din lume. Dar nu trebuie să fie așa. Făcând doar câteva mici schimbări în viața noastră, putem reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, precum și îmbunătățirea calității vieții noastre și stabilind un bun exemplu pentru generația următoare. Este vorba despre a-ți spune tu, despre oamenii cărora le pasă și despre indivizii din întreaga lume, “ce pot face acum să mă îngrijesc de inima mea … și de inima ta?“

Anul acesta cerem oamenilor din întreaga lume să facă o promisiune:

Să fim eroii inimii!

O promisiune ca individ  să mănânci mai sănătos, să faci mai multă mișcare și să-i încurajezi pe copiii tăi să fie mai activi, să spună NU fumatului și să-i ajuți pe cei dragi să se oprească

Ziua Mondială a Inimii – 29 septembrie este o șansă pentru oamenii din întreaga lume să ia parte la cea mai mare intervenție din lume împotriva bolilor cardiovasculare (BCV). Orice boală a inimii, boala vasculară a creierului sau boala vasului de sânge constituie o boală cardiovasculară. Cele mai răspândite boli cardiovasculare includ boala coronariană și boala cerebrovasculară (de exemplu, accident vascular cerebral).

Obiectivul OMS este crearea unor medii pentru sănătatea inimii. Toată lumea, indiferent de localizare sau de statutul socio-economic, merită un acces egal la un mediu favorabil sănătății, la informații despre sănătate, tratament și îngrijire, astfel încât toți oamenii de pe glob să poată sa aibă o inimă sănătoasă toata viața, de a îmbunătăți sănătatea la nivel global, prin încurajarea oamenilor să facă schimbări de stil de viață și de promovare a educației la nivel internațional cu privire la ceea ce este bun pentru inimă.

Ziua Mondială a Inimii este comemorată pentru a promova diferite etape preventive și schimbări în stilul de viață pentru a evita orice afecțiune cardiovasculară, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și orice altă afecțiune legată de aceasta. În medie, peste 17,9 milioane de persoane mor anual din cauza bolilor legate de inimă. Acest lucru este mai mult decât cel al persoanelor care mor din cauza HIV, a malariei și a cancerului. Fiecare om are șansa de a face alegeri pentru sănătatea inimii oriunde ar trăi, ar munci și s-ar relaxa.

Boala cardiovasculară (BCV) este responsabilă pentru aproape jumătate din toate decesele cauzate de bolile netransmisibile (NCD), devenind cel mai mare criminal din lume. Ziua Mondială a Inimii este, prin urmare, platforma perfectă pentru ca toate  comunițățile să se unească în lupta împotriva BCV și să reducă povara globală a bolii.

În privința factorilor de risc pentru BCV, ultimele date OMS arătau că în România anilor recenți fumau în mod curent 28%  dintre adulți (38% bărbați și 18% femei), consumul mediu de alcool în echivalent etanol în L/capita se cifra la 14,4, tensiunea arterială crescută (HTA) era înregistrată la 40,4% dintre adulți, iar obezitatea la 19,1% – tablou defavorabil României pentru alcool și HTA în comparație cu nivelul superior UE. Consumul de fructe sau/și  legume de ≥ 1 porție/zi era de 25% (penultimul loc din UE), respectiv 38% (antepenultimul loc din UE).

Misiunea și ambiția Federației Mondiale a Inimii este: până în 2025 să realizeze obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de reducere a mortalității bolilor netransmisibile prin reducerea cu cel puțin 25% a deceselor premature din cauza bolilor cardiovasculare (În luna mai 2012, liderii mondiali s-au angajat să reducă mortalitatea globală de la bolile netransmisibile (NCD) cu 25% până în 2025).

Anul acesta putem cu toții să fim Eroii Inimii făcând o promisiune, față de noi și față de cei care ne sunt dragi, să avem grijă de inimile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *