Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Deva (FOTO)

Zeci de elevi au participat astăzi, în centrul Devei, la o acțiune educativă, dar și la o serie de jocuri care au avut ca temă principală „apa”.

Manifestarea a fost organizată de către Apa Prod SA Deva, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, care se sărbătorește în fiecare an, în data de 22 martie. Pornind de la tema anului 2019, respectiv „Apa este un drept universal”, principalul operator de apă din partea de nord a județului, și-a propus organizarea unori acțiuni educative, diferite de anii precedenți, care i-au vizat atât pe copii cât și pe adulți.

Reprezentanții operatorului de apă au amplasat în Piața Victoriei din Deva, lângă fântâna muzicală din fața Casei de Cultură, o expoziție de fotografie intitulată „Circuitul Apei în orașul tău”. Elevi care studiază la diferite școli din municipiul Deva au avut ocazia să cunoască puțin din activitatea celor de la APA PROD SA, dar și să învețe de unde vine apa în municipiul Deva.

„Le prezentăm tuturor celor interesați de unde vina apa. Mai exact, pentru municipiul Deva vine din Râul Mare, din Barajul Hațeg. O tratăm apoi în stația de tratare de la Sântămăria Orlea. Avem stația de epurare, laboratorul și dispeceratul central. Bineînțeles, ne axăm și pe Campania „Canalizarea nu e coș de gunoi”. Sperăm ca prin pozele pe care le-am afișat, oamenii să înțeleagă că nu e bine să aruncăm chiar totul în sistemul de canalizare. Avem jocuri pentru copii, desene pe asfalt, jocuri cu apă și premii” , a informat purtătorul de cuvânt al APA PROD SA, Andreea Morogan.

Copiii au fost venit însoțiți de profesori, educatori sau părinți în fața Casei de Cultură și au fost provocați la diferite jocuri de către reprezentanții operatorului de apă. De exemplu, unul dintre acestea a fost mutarea apei dintr-o găleată în cealaltă folosind doar un burete.

Dealtfel, elevii și-au pus creativitatea la încercare și au participat la un concurs de desene pe asfalt, tema principală fiind bineînțeles tot apa.

Înainte să plece, fiecare copil a primit din partea reprezentanților operatorului de apă, premii constând în puzzle-uri, șepci și baloane inscripționate în culorile Apa Prod.

Astfel de activități au mai avut loc în municipiile Brad și Hunedoara. Pe lângă acțiunile educative, Apa Prod S.A. și-a deschis porțile pentru toți cei care și-au dorit să viziteze obiectivele pe care le administrează și care fac parte din sistemul de alimentare cu apă și de canalizare. Cei interesați au fost invitați să viziteze stațiile de tratare a apei din Sântămăria Orlea, Hunedoara și Crișcior, stațiile de epurare din Deva, Sântuhalm și Călan, laboratorul de apă potabilă din Deva și Muzeul Apei.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.

GALERIE FOTO

Paul Muntean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *