Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii -17 mai 2021

Hipertensiune arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalența ridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

Se estimează că hipertensiunea arterială a fost responsabilă pentru 9.4 milioane decese şi 162 milioane ani de viaţă pierduţi în 2010, 50% dintre bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţa cardiacă, 13% dintre decese la scară globală şi peste 40% dintre decesele la persoanele cu diabet.

În prezent, HTA a atins dimensiuni epidemice. Numărul persoanelor cu HTA a crescut de la 600 milioane, în 1980, la aproape 1 miliard în 2008 și, ca urmare a procesului de creştere a populaţiei şi a fenomenului de îmbătrânire, se estimează o creştere de până la 1,56 miliarde în 2025. Hipertensiunea arterială, factor de risc major pentru boala coronariană și AVC, creează o presiune majoră asupra sistemului de sănătate.

Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor arterelor atunci cand inima bate (sistolica – “mare”) si atunci cand inima se relaxeaza (diastolica – “mica”).

Mulți români nu știu că au hipertensiune arterială. Nu există simptome și unii oameni află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de  tensiunea arterială crescută, decese care ar putea fi evitate usor prin diagnosticarea și tratarea la timp. Tratamentul reduce semnificativ riscul bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale.

În diagnosticarea și tratarea hipertensiunii arteriale, vorbim adesea de « regula jumătăților », si anume: doar o jumătate dintre pacienții cu tensiune arterială crescută sunt diagnosticați, doar jumătate dintre cei diagnosticați sunt tratați și, in cel mai bun caz, doar jumatate dintre cei tratați urmează tratamentul în mod corespunzător.

În ultimii ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă, crescând succesiv, de la 44,3% în anul 2005 (SEPHAR I), 69, 55% în 2012 (SEPHAR II), la 80,9% în anul 2016 (SEPHAR III) dar totusi România rămâne în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular, reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

În România, conform celor mai recente estimări ale WHO, DALYs(000) a fost de 149.0 la ambele sexe, cu 69.1 la sexul masculin și 79.9 la sexul feminin.

Este îmbucurător însă faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic, creşte de la an la an.

Eforturile se concentrează în prezent pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung.

Stilul de viață are o importanță crucială în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

  • Mentinerea sau aducerea greutatii la un nivel optim
  • Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație
  • Reducerea conținutului de sare în dietă
  • Exerciții fizice regulate
  • Ponderarea consumului de alcool
  • Eliminarea fumatului

 

Date statistice din judetul Hunedoara

 

Nr. cazuri 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Boli Cardio-Vasculare 32.752 33.396 32.621 32.156 33002 32072
HTA 62.856 62.438 62.735 63.158 61887 60410
Obezitate 4.716 5.259 5.280 4.964 4835 4786

Compartimentul Evaluare si Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara ,va efectua in cadrul acestui context actiuni de informare si determinare de factori de risc pentru  hipertensiune in cadrul comunitatilor vulnerabile .

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 ,, Susţineţi Campania de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare a  riscurilor hipertensiunii arteriale!”

 

DIRECTOR EXECUTIV,                                             MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.

Ec.Mezei Sebastian  Ioan                                                         Dr. Ghiara Oana

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *