Ziua Națională „Constantin Brâncuși” – 146 de ani de la nașterea geniului artei contemporane

Se implinesc 146 de ani de la nasterea lui Constantin Brâncuși, figură centrală în mișcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. 

Constantin Brâncuși, s-a născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, din județul Gorj, și a decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța.

Viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi rămân unele dintre cele mai semnificative forme de dialog ale culturii române cu arta universală.

În noiembrie 2015, era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși ca sărbătoare națională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost inițiată ca o „reparație morală față de refuzul și umilirea” lui Constantin Brâncuși de către statul român.

Legea prevede că, pe 19 februarie, autoritățile administrației publice locale și centrale pot organiza și sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Citiți AICI  Constantin Brâncuşi – sculptorul sufletului românesc

La TVR 1, se vor difuza două documentare. De la ora 17.45, „Români care au schimbat lumea: Constantin Brâncuşi”, un portret eseu al artistului Constantin Brâncuşi de Cornel Mihalache. „Cel mai bun portret pe care i-l poate face cineva lui Constantin Brâncuşi este chiar autoportretul său. Din cuvintele scrise de el, nu scrise de alţii că le-ar fi spus, din fotografiile lui cu opera lui şi din imaginile filmate de el însuşi”, spune regizorul. Documentarul va fi difuzat şi pe TVR 3 de la ora 17.50.

De la ora 18.30, în documentarul „Hobiţa, Coloana şi tractorul” publicul îl va cunoaşte pe Tanasie Lolescu, omul care în 1953 a tras cu tractorul de „Coloana fără sfârşit” a maestrului, aflată la Târgu Jiu. Astăzi regretă acest lucru şi chiar este cel care, la Hobiţa, satul în care s-a născut Brâncuşi, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea marelui sculptor. Timp de 16 ani, a fost primarul oraşului Motru şi este venerabilul primei loji masonice rurale din lume, la Hobiţa. Documentarul semnat de Cornel Mihalache a primit Premiul GOPO 2007 pentru cel mai bun film documentar şi Premiul UCIN 2006 pentru regie film documentar.

Sâmbătă, 19 februarie, TVR 3 acordă spaţiu în programele sale vieţii şi creaţiei lui Constantin Brâncuşi. De la ora 16.30, sub genericul „Lumea şi noi”, Doina Lemny – cel mai important specialist în opera lui Brâncuşi – va descoperi atelierul parizian, creuzet al unor lucrări fără de care arta modernă ar fi arătat altfel.
Va fi urmată, de la ora 17.00, de „Lecţia despre infinit” – povestea restaurării „Coloanei Infinitului”, un moment unic în care aceasta a existat timp de patru ani într-o formă fragmentată. Va urma „Mic portret de mari românce” în care străluceşte chipul celei care a fost una dintre muzele sculptorului năcut la Hobiţa: dansatoarea şi terapeuta Lizica Codreanu.

De la ora 18.30, „Memoria locului” ne poartă în Craiova, iar de la ora 19.00, telespectatorii TVR 3 sunt invitaţi la Concertul extraordinar „Veşnicia s-a născut la sat”, desfăşurat la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”. Solişti: Alexandru Tomescu – vioară şi Sînziana Mircea – pian.

Ziua Brâncuşi se încheie la TVR 3 la ora 20.30, cu o ediţia specială „Vizual”, realizată cu ocazia deschiderii Festivalului Internaţional Europalia 2019 la Bruxelles. În acest context, la Bozar a fost vernisată cea mai importantă retrospectivă Brâncuşi din ultimele decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *