101 ani de la tragedia din Mina Aurelia

În fiecare an la data de 27 aprilie administrația locală de la Lupeni îi comemorează pe cei 82 de mineri care și-au găsit sfârșitul în cel mai tragic accident înregistrat într-o mină din Valea Jiului. Anul acesta s-au împlinit 101 ani de la acel tragic eveniment.

În urma acestei drame au rămas 62 de văduve și 124 de orfani, dar și infinite lacrimi de durere și amintiri tulburătoare. La înmormântarea lor, care a avut loc pe 30 aprilie, în Cimitirul Eroilor din Lupeni au luat parte toţi muncitorii din regiunea Văii Jiului.

„A fost un eveniment foarte trist. Eu am copilărit în locul în care s-a produs acea tragedie. Când eram copii și mergeam în zonă să ne jucăm mai spuneau oamenii că din acea zonă parcă se auzeau plânsete. Mina este și în prezent și sperăm ca luna viitoare să reușim să renovăm și să punem și acolo o troiță pentru că merită acei bravi eroi. La vremea respectivă la înmormântare au participat aproximativ 40.000 de oameni care au venit cu trenuri speciale din zona Călan și Hunedoara. Sperăm că ceea ce s-a întâmplat aici la noi în Valea Jiului să nu se uite pentru că avem o istorie foarte bogată”, a precizat Emil Părău investitor local.

În 27 aprilie 1922, la Mina Aurelia din Lupeni, 82 de mineri au pierit și alți 14 au fost răniți, în cel mai mare accident minier din Valea Jiului lăsând în urmă 67 de văduve şi 94 de copii. Conform datelor vremii, tragedia de la Mina Aurelia, a fost cauzată de acumularea de gaz metan în subteran, în galeriile care nu erau ventilate corespunzător. Veche de peste un secol, Mina Lupeni are o istorie marcată de numeroase tragedii.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *