15 octombrie – Ziua Mondială a spălatului pe mâini

Tema din 2020 este „Igiena mâinilor pentru toţi!”. Ne putem feri de cele mai multe boli spălându-ne pe mâini în mod corect – cu săpun şi frecvent, astfel încât acest gest să devină un obicei. O igienă corectă ne poate feri de peste 200 de boli, se arată pe pagina dedicată zilei, globalhandwashing.org. Tema Zilei mondiale a spălatului pe mâini din acest an pune accentul pe informarea populaţiei pentru a înţelege adevărata însemnătate a păstrării igienei mâinilor în prezent şi viitor.
În perioada pandemiei de COVID-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat noi recomandări şi linii directoare care stipulează că facilităţile de igienă trebuie să se regăsească la intrarea în toate clădirile comerciale publice şi private (pentru utilizare la intrare şi la ieşire), în toate centrele de transport majore (staţii de autobuz, gări, aeroporturi şi porturi maritime) şi în pieţe, magazine, lăcaşuri de cult, unităţi sanitare publice şi şcoli.
„Faceți un obicei pentru spălarea mâinilor!” Sub acest slogan, pe data de 15 octombrie, la nivel global, este marcată Ziua Internațională a spălatului pe mâini. Printre obiectivele principale ale evenimentului se înscriu creşterea gradului de conştientizare a importanţei spălatului pe mâini cu săpun şi recunoașterea igienei ca pilon al dezvoltării sănătății publice.

Pentru prima dată, Ziua Mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în anul 2008, declarată atunci de Națiunile Unite drept An Internațional al Stării de Salubrizare, când peste 120 de milioane de copii în peste 70 de țări s-au spălat pe mâini cu săpun.

De atunci, anual cu ocazia evenimentului, peste 200 de milioane de persoane sunt implicate în acțiuni de informare privind necesitatea spălatului pe mâini, susținute de instituții guvernamentale și internaționale, organizații ale societăților civile, companii private sau persoane fizice.

Ziua Mondială a spălatului pe mâini este adresată în special copiilor, avându-se în vedere bolile ce-i afectează, precum cele diareice și respiratorii. Anual în lume au loc peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii, circa 760.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani din cauza diareii și pneumoniei. Potrivit OMS, simplul act de spălare pe mâini cu săpun poate reduce riscul bolilor diareice cu până la 47 la sută.

Mesajele principale pentru Ziua Mondială sugerează că spălatul pe mâini cu săpun este:

1) Ușor de realizat! Este nevoie de puține resurse, doar săpun și o cantitate mică de apă, pe când beneficiile sunt imense.

2) Este eficient! Atunci când spălatul pe mâini cu săpun este practicat în mod regulat în momente-cheie, cum ar fi: după folosirea toaletei sau înainte de contactul cu produsele alimentare – se poate reduce esențial riscul de diaree și pneumonie, ce pot provoca consecințe grave de sănătate. De asemenea, astfel se previne răspândirea altor infecții, cum ar fi gripa sau virozele intestinale.

3) Este accesibil! Aproape orice om își poate permite săpun sau detergent, sau poate fi ajutat să le aibă.

Specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini în următoarele situaţii:

  • După utilizarea toaletei.
  • Înainte de a găti și a lua masa.
  • După ce ați fost afară (pentru joacă, grădinărit, plimbarea câinelui etc.).
  • Când îngrijim de un copil mic.
  • După schimbarea scutecelor la un copil.
  • După utilizarea transportului în comun.
  • După contactul cu animalele de companie.
  • După vizitarea unui bolnav.
  • După aruncarea gunoiului.
  • După ce ați stat alături de o persoană care a tuşit, a strănutat sau şi-a suflat nasul.
  • După utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive și accesorii electronice;
  • Ori de câte ori mâinile sunt  murdare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *