STAREA DE IRESPONSABILITATE: Alegerile din 6 decembrie au intrat în ceață politică românească

Pentru că majoritarul sforar al Parlamentului României – PSD, mereu gâdilat la bărbiță și alintat de o Curte Constituțională ce-i seamănă în chip și faptă – nu catadicsește să spună verde dacă vrea sau nu alegeri în decembrie, suntem cu toții în ceață: cetățeni, politicieni și instituții.

Pe de-o parte, calendarul alegerilor din 6 decembrie hotărâte de guvern merge înainte cu etapele deja anunțate. Pe de altă parte, după ce CCR ne-a explicat, miercuri, într-o motivare, că hotărârea guvernului privind alegerile moare subit dacă parlamentul adoptă un alt act normativ înainte de 6 decembrie 2020, nimic nu mai este sigur.
Starea de nesiguranță este amplificată de declarațiile alunecoase ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, care refuză să dea tranșant opțiunea pesedistă – se amână sau nu se amână -, deși toată lumea știe că intenția pesedistă este de a duce alegerile generale în primăvară.
„Luni (19 octombrie 2020, n.n.) deja legea în ceea ce priveşte data alegerilor poate fi promovată în Parlament. (…) Proiectul de act normativ este deja depus de un coleg neafiliat şi o să îl luăm în discuţii în comisii. Prima Cameră sesizată este Senatul, dar concomitent eu aş invita, în primul şi primul rând, Guvernul să ne explice”, a declarat Marcel Ciolacu.
Declarația lui Ciolacu scoate la iveală o mică golănie politică, o lovitură cu manta, cum ar spune pasionații de biliard: încercarea de a pune tot în spinarea guvernului liberal amânarea alegerilor până în primăvară, PSD refuzând astfel să își asume politic această manevră și jucând rolul de victimă… responsabilă!
Una peste alta, trăim un moment politic românesc (cum altfel!) unic: alegerile din 6 decembrie 2020, cum ar spune un hâtru, „se prea poate să se desfășoare dar se prea poate să nu se desfășoare”!
Ideea este că o lege privind data alegerilor dusă-n primăvară care ar trece prin Parlament și filtrul președintelui Iohannis înainte de 6 decembrie ar anula toată vânzoleala electorală de până atunci, de parcă n-ar fi fost.
Numai că o astfel de amânare nu folosește nimănui, nici măcar unui PSD cu ostilitate generalizată, iar țării cu atât mai puțin, în condițiile în care alegeri în primăvară ar însemna bulversarea completă a unui an bugetar-politic 2021 care și-ar încropi reperele juste abia în vara anului viitor.
Din acest moment, până în decembrie, nimic nu mai este sigur electoral, astfel încât alte comentarii ar fi de prisos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *