500.000 de pensionari încasează cu o mână și plătesc cu două

Prin Hotărâre de Guvern nr. 720/2008 din 9 iulie 2008, pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, Guvernul României a stabilit că pentru pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 990 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, cuantumul de compensare a medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B este de 90 % din preţul de referinţă, din care 50 % se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi 40 % din transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru prescripțiile care nu depășesc 340 lei pe lună.

Potrivit cifrelor furnizate de Casa Națională de Pensii, cca. 2,4 milioane de pensionari sunt beneficiarii acestei măsuri.

După 1 septembrie 2019, după estimarea Ministerului Muncii  confirmată de Casa de Pensii, 500.000 de pensionari vor ieși din categoria celor care pot beneficia de compensarea unei rețete de 340 lei în procent de 90%, respectiv de o compensare de 306 lei. Creșterea punctului de pensie, respectiv creșterea pensiei este de la 15% (punctul de pensie crește de la 1265 de lei la 1100 de lei) Creșterea valorică absolută, pentru pensionarii care au pensia de 990 de lei, este de aproape 150 de lei.

În concluzie, cca 500.000 de pensionari vor primi o creștere de pensie de  150 de lei, iar, din acest motiv, vor pierde subvenția lunară la medicamente de 306 lei, deoarece PSD nu vrea să mărească valoarea pensiei până la care pensionarul va fi subvenționat. Un pensionar cu 1200 de lei pe lună este considerat bogat de către așa zișii politicieni socialiști!

Să primești 150 de lei și să ți se ia 306. Asta da, „afacere”! Să tot votezi PSD!

 

Eleonora-Carmen HĂRĂU, senator PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *