RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 19 DECEMBRIE 2022

Minuni de Crăciun la Iași

În pragul marii Sărbători a Nașterii lui Isus, este o tradiție ca oamenii să perceapă întâmplările fericite ca semne ale bunătății Lui. S-a întâmplat și anul acesta, în săptămâna dinaintea Crăciunului. Protagonistă, o fetiță de 15 ani, victimă a unui cumplit accident rutier care a lăsat-o cu una din mâini amputată și cu cealaltă mână devascularizată. Însăși faptul că a ajuns în viață la spital poate fi considerat o minune. Medicii de la spitalul unde a fost adusă fetița s-au mirat și ei pentru că de regulă leziunea dublă de arteră humerală este mortală. Medicii de la SMURD au făcut și ei o minune ca victima să nu piardă prea mult sânge.  Și, astfel, fetița  a supraviețuit. Mai mult chiar, medicii din Iași au reușit să replanteze ambele brațe ale fetiței. O altă minune!  Mica pacientă este conștientă și dă dovadă de o tărie sufletească ieșită din comun. Imediat după ce a redevenit conștientă, copila a întrebat despre starea părinților ei și le-a mulțumit doctorilor pentru că au ajutat-o. Medicii spun că fetița știe că are ambele mâini afectate, știe că a fost operată, știe exact starea în care se află, dar tot timpul a fost încrezătoare că se va vindeca.  Deja luni, la 48 de ore de la producerea accidentului, fetița a putut mișca brațul drept. Tot luni, fetița a fost operată din nou pentru atașarea trunchiurilor nervoase principale la mâna stângă. Intervenția de replantare a membrelor superioare a durat mai bine de 20 ore, şi la ea au participat 10 medici. Exemplul miraculos al fetiței de 15 ani cu mâinile ”relipite” de corp e o dovadă clară că atunci când Dumnezeu te sprijină, nimeni și nimic nu te poate ucide.

 

MARȚI, 20 DECEMBRIE 2022

Putin își execută locotenenții în afaceri

Un nou oligarh rus a murit în mod suspect. După invazia Ucrainei de către trupele lui Putin, nici un oligarh rus cu legături strânse la Kremlin nu mai este în siguranță. De ce? Poate pentru că fiecare dintre ei cunoaște secrete privitoare la afacerile frauduloase pe care Regimul Putin le face în mai multe domenii. Marți, după o cină cu prietenii pe Riviera Franceză, dezvoltatorul imobiliar Zelenov s-a simțit rău şi a căzut în mod misterios pe scări. Rusul își făcuse avere construind apartamente şi vile de lux în Moscova, pentru alți oligarhi şi pentru oameni din servicii secrete. Ca și în celelalte cazuri similare,  decesul lui Zelenov nu a fost elucidat. Anchetatorii francezi vorbesc în termeni impreciși despre dispariția lui spunând că circumstanțele morţii sunt neclare. Zelenov este ultimul dintr-o serie interminabilă de bogătași ruși, aflați în sfera puterii, care „ies din scenă” subit de la începutul invaziei. Șase oligarhi ruși au murit în ultimele 3 luni în circumstanțe suspecte. Sunt cazuri de sinucidere sau omucidere-sinucidere, atunci când au fost implicate şi persoane din familiile lor. Patru dintre victime au fost directori ai Gazprom sau filiale ale gigantului energiei, iar restul au acționat în numele Regimului Putin în sfera bancară sau imobiliară.

 

MIERCURI, 21 DECEMBRIE 2022

La dramele lui 2022, se adaugă și șoferii criminali. Măcel la Petroșani pe trecerea de pietoni

Cum arată prostia în forma ei cea mai avansată de pericol social? Poate fi un tânăr de 19 ani, băut, care conduce o mașină prin oraș, deși nu are dreptul ăsta, pentru că nu are permis de conducere. Miercuri seara, un astfel de specimen sub-uman, a lovit cu mașina, folosită ca o bilă de popice, un grup de șase copii pe o trecere de pietoni din centrul Petroșaniului. Toți copiii au fost răniți grav. Unul dintre ei a murit miercuri seara la spitalul din Petroșani. Avea 11 ani. Pe timpul nopții, trei dintre ei au fost transferați la Timișoara, iar alți trei – între care și cel care și-a pierdut viața – au rămas internați la spitalul din Petroșani. Copilul internat la Spitalul Județean din Timișoara este internat în Secția ATI, în stare gravă și intubat, conform medicilor.  Potrivit polițiștilor, după decesul unuia din copii, în acest caz se va extinde încadrarea juridică în cazul șoferului vinovat, care va fi cercetat pentru ucidere din culpă. Potrivit Codului Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Și dacă se mai adaugă ani de pușcărie pentru conducere fără carnet, sub influența alcoolului și fugă de la locul accidentului, tot nu ar putea compensa vreodată moartea unui copil de 11 ani, rănirea gravă a altora 5 și durerea sfâșietoare provocată în familiile victimelor. Din păcate,  România rămâne țara cu cele mai multe accidente mortale pe șosele, cu 92 de decese la milionul de locuitori în 2021. Cifra e mai mare decât în 2020 când nu mureau în accidente ”decât” 85 de oameni la un milion de locuitori. Un număr de  1.735 de români au murit anul trecut in accidente rutiere, aproximativ 5 pe zi. Prin comparație, Germania, cu o populație de 4 ori mai mare și mult mai mulți kilometri parcurși anual de fiecare neamț, a avut în total 2.562 decese în anul anterior.

 

JOI, 22 DECEMBRIE 2022

Covidul o ia de la capăt?  În China se evaluează peste 1 milion de infectări pe zi. China ascunde datele

Greu de explicat și din această cauză puțin cam greu de crezut, dar știrea că din nou virusul Covid face ravagii în China a fost cap de afiș în această săptămână. În timp ce restul lumii pare să respire ușurată, stadioanele de la Campionatul Mondial de Fotbal au fost pline de fani fără măști, aglomerațiile din aeroporturi, gări și autogări au revenit, în China, se pare, milioane de oameni mor din nou de Covid. Guvernul chinez refuză să facă publice datele reale, dar în baza frânturilor de informații care răzbat în afară o firmă de date medicale britanică a făcut o estimare care dă fiori. Mai mult de 5000 de oameni mor zilnic în China de Covid-19. Evaluare a fost elaborată după ce s-a constatat o mărire considerabilă a numărului de internări în spitalele din China și s-a aflat că un spital din Shanghai și-a anunțat personalul că se așteaptă ca jumătate din locuitorii metropolei (25 milioane de locuitori) să fie infectați în următoarele 7 zile. Spitalul Deji din Shanghai, într-o postare de joi seară pe WeChat, a estimat că în oraș există aproximativ 5,43 milioane de persoane pozitive și că 12,5 milioane de persoane din capitala economică al Chinei vor fi infectate până la sfârșitul anului. Firma de date medicale a mai evaluat că bilanțurile medicale zilnice din China însumează cumulat în toate regiunile peste un milion de infectări în 24 de ore. În urma analizei riscului de mortalitate, se apreciază că noul val de Covid care a izbucnit în China expune la deces între 1,3 și 2,1 milioane de oameni. Valul ar putea avea două vârfuri, de 3,7 milioane pe zi la jumătatea lunii ianuarie în regiunile în care cazurile sunt în creștere în prezent și de 4,2 milioane pe zi în martie în alte provincii. Estimările firmei britanice sunt în contrast puternic cu datele oficiale, care raportează 1.800 de cazuri și doar șapte decese oficiale în ultima săptămână. China nu-și dezminte în nici o ocazie statutul său de putere opacă care-și ascunde slăbiciunile în detrimentul propriilor cetățeni, dar și a lumii întregi. Pentru că, în lipsa datelor oficiale, dacă estimările bazate de frânturi de informații sunt adevărate, înseamnă că autoritățile chineze au pierdut controlul pandemiei, iar asta ne-ar readuce pe toți la un nou moment de risc maxim privitor la răspândirea virusului pe tot mapamondul.

 

VINERI, 23 DECEMBRIE 2022

Bacșișul se pune pe nota de plată din ianuarie

După 1 ianuarie, dacă mergeți să serviți masa la restaurant, va trebui să răspundeți cât și cum veți da bacșișul chelnerului care vă servește. Legea care prevede că bacșișul pe care îl dăm la restaurant va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis și va fi aplicată de la 1 ianuarie. Proprietarii de restaurante și centre de alimentație publică au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină şi o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. Potrivit legii, bacșișul nu poate fi catalogat de fisc ca și cheltuiala salarială, și nici firma nu îl poate înregistra ca și cheltuială. În atare condiții, sarcina fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10 la sută. Bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Prin urmare, oricât de multă foame ar fi prin restaurante, foamea de bani a autorităților din România pare că o întrece deja.

 

 SÂMBĂTĂ, 24 DECEMBRIE 2022

Pokerista anului vine din SUA

La 74 de ani, o pokeristă veterană din Statele Unite a dat pentru prima oară lovitura în prag de Crăciun. Jucătoarea de jocuri de noroc din New Jersey a câștigat aproape 1,7 milioane de dolari la poker la un cazinou din Atlantic City. Câștigul este cel mai mare jackpot oferit la un joc de poker progresiv din Atlantic City. După ce și-a ridicat banii cash, ca o adevărată profesionistă, femeia, care a dorit să rămână anonimă, s-a deplasat cu o față albă, de pokeristă, spre dealer lăsându-i acestuia un bacșiș consistent de 77 de mii de dolari. Conform regulamentului intern al cazinoului, bacșișul se împarte în mod egal tuturor salariaților. Sunt 250 de salariați în cazinou, așa că din bacșișul pokeristei veterane fiecăruia i-a revenit circa 300 de dolari în numerar.

 

DUMINICĂ, 25 DECEMBRIE 2022

Fotografia săptămânii

Pom de Crăciun în război. Voluntarii din orașul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, au confecționat un brad de Crăciun din plase de camuflaj. După sărbători, plasele de camuflaj vor fi donate soldaților care luptă pe linia frontului.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *