6 ani, 62 de termene și o luptă antagonică între vinovăție și nevinovăție

Șapte ani s-au scurs de la tragedia de la Mina Uricani în care cinci electricieni și-au pierdut viața. Un an mai târziu, în anul 2012, dosarul de ucidere din culpă a fost trimis în judecată. De atunci, în fața instanței de la Petroșani s-au desfășurat 62 de termene. Se duce o luptă antagonică între vinovăție și nevinovăție. Patru foști șefi ai exploatării miniere sunt inculpați pentru moartea colegilor lor. Cei patru inculpați caută să își dovedească nevinovăția, familiile minierilor morți caută adevărul și vor să afle cine sunt cei cu adevărat vinovați.

Peste 40 de martori audiați

În decursul celor șase ani au fost audiați mai mulți martori. La termenul următor sunt citați inculpații și un nou martor. Dosarul, spun specialiștii, se apropie de final. În următoarele luni ar putea urma o decizie.

“Amână judecarea cauzei şi fixează termen la data de 19.03.2018, ora 10,00, pentru când inculpaţii Ciucă Aurelian Dragoş şi Moga Florin Nicuşor se vor prezenta în instanţă în vederea audierii lor. Pune în vedere inculpatului Moga Florin Nicuşor – prin apărătorul ales al acestuia, să îl prezinte în instanţă pe martorul Liţcanu Cristian, pentru a fi audiat”, arată soluția instanței de la Petroșani.

De mai bine de doi ani, în  instanță  sunt audiați martori. Au trecut prin filtrul judecătorilor experți de la INSEMEX, reprezentanți ai ITM, reprezentanți ai Serviciului de Salvare Minieră, dar și angajați ai minei Uricani. În tot acest timp, inculpații încearcă să își dovedească nevinovăția, iar rudele celor decedați în accidentul de muncă din 5 februarie 2011 așteaptă ca vinovații să fie trași la răspundere. În dosarul accidentului de muncă de la Mina Uricani din 5 februarie 2011, soldat cu moartea a cinci electricieni, au fost trimişi în judecată patru foşti şefi ai Exploatării Miniere. Este vorba despre  Dragoş Aurelian Ciucă, Claudiu Lucian Butari, Nicuşor Florin Moga  şi Florinel Moldovan, acuzaţi de procurori  de ucidere din culpă. Cei patru foști șefi încearcă să își dovedească nevinovăția, însă timpul nu este de partea lor. Au trecut șapte ani de la tragedie, iar cei patru sunt tot în boxa acuzaților, fără ca cineva să confirme sau să infirme că aceștia se fac vinovați pentru moartea celor cinci mineri.

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *