Deva, centru de atracție turistică

La ultima întâlnire cu primarul Devei, dar și cu salariații de la Direcția Dezvoltare a fost abordat și subiectul eficientizării activității de la Cetatea Deva.

Florin Oancea vrea să finalizeze lucrările la edificiu istoric. A avut loc o discuție cu arhitecți și cu 3 comisii de specialitate din București. În acest moment există două concepte referitoare la reabilitarea cetăților în România. O parte dintre specialiști susțin că normal ar fi ca lucrările să respecte forma inițială a edificiilor istorice. Al doilea curent acceptat și în același timp mai interesant pentru administrațiile locale și bineînțeles în cazul Cetății Deva, zidurile să fie păstrate în forma actuală, consolidate iar incinta 1 să fie reamenajată pentru ca aici să se poată desfășura evenimente. Există dorința exprimată de toată lumea ca Deva să devină un centru de atracție turistică. Pentru aceasta, turiștii trebuie să rămână în oraș cel puțin o zi, lucru necesar și la Hunedoara, după cum spuneam într-un articol care a deranjat unele personalități. Am constatat cu această ocazie că unele persoane au ajuns să creadă că numai ei au dreptate și nu acceptă nici o părere contradictorie. Atenție domnilor, trăim totuși într-o societate democratică și dreptul la exprimare trebuie respectat. Chiar dacă deranjează. Ar fi bine să luați exemplul administrației din Deva care prin conferințe de presă frecvente comunică în ce stadiu sunt proiectele de dezvoltarea din municipiu. Așa s-a întâmplat și zilele trecute când primarul Florin Oancea, a răspuns presei fără rețineri, deschis demonstrând preocuparea de a fi cooperant. De altfel, cred că trebuie amintit cu fiecare ocazie că edilul a promis la începutul mandatului său o permanentă transparență pentru deveni. Domnia sa a arătat în acea conferință de presă că există interesul ca în incinta I să se desfășoare cât mai multe evenimente dar și la poalele cetății să existe pentru turiști oferte de divertisment și alimentație publică, amenajate în spiritul edificiului.

Primii pași

Se lucrează acum la un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) și primarul a anunțat că vrea să mute Serviciul Public de Gospodărire Municipală undeva la marginea orașului, în acest fel se vor evita surprizele prin care turiștii pot să se trezească în față  cu utilajele care deservesc instituția. Intenția logică este ca acea zonă să fie integrată turistic și prin mediatizare, prin informare iubitorii de turism istoric să  petreacă  la Deva momente deosebite. Din păcate autostrada nu servește interesului turistic, călătorii nu se opresc la Deva, în primul rând pentru că nu prea au de ce. După reabilitarea incintei 1, împreună cu incintele 2 și 3 dar și cu zona de la baza cetății, gradul de atracție va fi mult mai mare, a mai spus primarul.

Restructurarea serviciului

Prin noua organigramă, aprobată de către consilierii locali zilele trecute, Serviciul Cetate este regândit  în perspectivă, în așa fel încât în perioada următoare să se ocupe de investiții dar și de îmbunătățirea ofertei turistice. Față de Castelul Corvinilor unde lucrează 19 angajați, aici la Serviciul Cetate, sunt acum  33 de salariați. Restructurarea urmărește eficientizarea serviciului printr-o structură flexibilă. Se pare că în ultimul an au fost angajați în cadrul primăriei foști polițiști, unii ajungând și la Serviciul Cetate. Se pune întrebarea ce legătură au ei cu turismul. Primarul a spus că știe acest lucru, a vorbit despre situația personalului prea numeros existent până la instalarea lui și anunță că acest lucru se va rezolva prin activarea noii organigrame care a fost votată vinerea trecută de consilierii locali. Astfel, la Serviciul Public Administrare Cetate Deva, vor lucra 25 de persoane, repartizați în mai multe compartimente: contabilitate, telecabină, centrul național de informare și promovare turistică, promovare cetate, juridic și achiziții publice.  Lucrările de proiectare vor fi executate de către S.C. Serco Trans Srl, iar documentația a fost contractată în urma unei proceduri de atribuire. Florin Oancea spune că în urma analizei făcute de când a ajuns în primărie, concluziile nu sunt mulțumitoare, în acest moment știe unde se află și unde vrea să ajungă cu dezvoltarea orașului. Pentru aceasta trebuie urmați anumiți pași prevăzuți de lege, important este ca etapele să dureze cât mai puțin, să nu mai treacă alți ani și alte cicluri electorale după care să spună că nu am reușit din diferite motive. A fost ales primar pentru a rezolva cât mai multe din problemele devenilor și este conștient că nu le poate rezolva singur ci împreună cu o echipă. Pentru aceasta încearcă să unească în jurul lui colegi din primărie, în așa fel încât să facă cât mai repede ce și-au propus. De asemenea va pune presiune pe colaboratori pentru că aceștia iau mai multe lucrări decât pot presta și în acest fel întârzie cu realizarea proiectelor primăriei Deva. Oancea garantează că în perioada următoarea acești colaboratori se vor ocupa în special de proiectele semnate cu primăria. Va avea o comunicare cât mai corectă cu ei dar se va asigura că acele contracte semnate vor fi respectate.

Concluziile controlului la Serviciul Cetate

În urma controlului realizat la Serviciul Public Administrare Cetate nu s-au constatat prejudicii, dar comisia de control a consemnat abateri de la circuitul și întocmirea documentelor financiare, nerespectarea disciplinei financiare, nerespectarea procedurilor de achiziții  și a prevederilor legale privind controlul preventiv. După analiza acestui raport primarul Florin Oancea va anunța cetățenii municipiului Deva ce măsuri va lua.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *