Ultima zi de audieri pentru Cabinetul Cîţu – Avize pozitive pentru cei patru miniștri propuși

Avize pozitive pentru ministrul propus la Fonduri Europene – Marcel Boloş, pentru cel de Externe – Bogdan Aurescu, pentru cel al Economiei – Virgil Popescu şi pentru cel al Internelor – Marcel Vela

Marcel Ioan Boloș: ministrul Fondurilor Europene: „Românii trebuie sa știe că ce construim acum ne afectează pentru următorii 7 ani! De aceea trebuie construit cu cap!

🔹 Majorarea flexibilității între fonduri de la 5% la 15% = o mai mare alocare pentru infrastructură.

🔹 Reducerea alocărilor pentru cercetare de la 35% la 30% = finanțarea infrastructurii mari.

🔹 Continuarea aplicării regulii „N+3” și în perioada de programare 2021-2027 = 3 ani în plus pentru finalizarea proiectelor începute.

🔹 Fazarea proiectelor de infrastructură = terminăm autostrăzi și alte lucrări fără pericolul de a trebui să returnăm sume uriașe de bani.

🔹 Creșterea procentului de prefinanțare oferit de Uniunea Europeană de la 0,5% pe an la 3% pe an = bani europeni necesari demarării de proiecte, fără a pune presiune și mai mare pe bugetul de stat.”


Bogdan Aurescu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru de Externe din partea comisiilor reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării din Camera Deputaţilor şi Senat.
Decizia a fost luată cu 23 de voturi ”pentru”, şapte „împotrivă” şi trei abţineri.

Bogdan Aurescu: ”Turcia a ameninţat UE cu deschiderea frontierelor faţă de UE, în primul rând faţă de Grecia, pentru a permite migranţilor şi refugiaţilor din Turcia să intre în UE.
Au fost realizate contacte şi cu autorităţile turce prin intermediul Ambasadei Turciei la Bucureşti.Ne-am exprimat surprinderea faţă de apariţia acelei hărţi care indică şi România pe ruta migratorie, care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia. De asemenea, ne-am exprimat în cadrul diverselor reuniuni în cadrul UE solidaritatea cu Grecia şi vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenţei noastre în cadrul FRONTEX, pentru că aceasta este una dintre măsurile pe care le avem în vedere. ”

FRONTEX ajută statele membre ale UE și țările asociate la spațiul Schengen să își gestioneze frontierele externe. De asemenea, contribuie la armonizarea controalelor la frontieră pe teritoriul Uniunii. Agenția facilitează cooperarea între autoritățile de frontieră din fiecare țară a UE, oferind asistență tehnică și expertiză.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *