A încercat să-şi salveze fiul. Cei doi au fost luaţi de curenţii Mureşului

 

UPDATE – În urmă cu puțin timp, pompierii l-au găsit și pe băiețelul de 12 ani. Era agățat în niște crengi pe mal undeva la 200 de m de locul unde s-a produs tragedia.

Bărbatul dat dispărut de miercuri seară împreună cu fiul lui de 12 ani nu a mai fost găsit în viaţă. Trupul lui a fost recuperat de pompierii care cutreierau Mureşul cu barca din zona podului dintre localităţile Salciva şi Zam, la circa 60 de km de locul unde s-a întâmplat tragedia

Ion Stoian era din satul Glodghileşti, avea 55 de ani şi cinci copii. Lucra ca cioban pentru un localnic din satul Burjuc. În fiecare zi, la prânz, obişnuia să aducă oile la adăpat, pe malul Mureşului, apoi le adăpostea la umbra deasă a copacilor din luncă. Miercuri, l-a însoţit şi unul dintre copii. Emanuel Sebastian avea 12 ani şi oamenii povestesc că nu ştia să înoate.

Anchetatorii cred că a intrat să se scalde, a fost prins de curent şi tatăl i-a sărit în ajutor. „Noi am fost alertaţi miercuri seara, după ce proprietarul turmei s-a trezit că vin oile singure acasă şi nici urmă de cioban. Omul a venit să vadă ce s-a întâmplat şi a găsit lucrurile celor doi: haine, încălţăminte şi chiar masa pregătită pentru prânz. A alertat poliţia”, spune agentul şef principal Ioan Cîmpean. Mai mulţi oameni ai legii de la Secţia 2 Poliţie Rurală Ilia i-au căutat pe cei doi pe malul apei. „Erau aici toate cum le-au lăsat. Cred că nici nu au apucat să mănânce. Nu îmi dau seama de ce au intrat în Mureş, pentru că localnicii ştiu că în această zonă numită „La insulă”,
apele sunt periculoase. În fiecare an Mureşul face victime prin părţile noastre”, povesteşte omul legii.

Împreună cu un angajat al Primăriei Burjuc, cercetează malurile şi sunt atenţi la munca scafandrilor, chiar şi la nivelul îngrijorător al apei care a început să crească. Ţine legătura cu un alt echipaj plecat să vadă dacă se confirmă un indiciu despre cei doi daţi dispăruţi. Localnic din Burjuc, Ioan Todosiu spune că pescuieşte exact în acest loc de 15 ani şi ştie bine apele: „Este un loc tare primejdios. Poate că apa pare mică la mal, aici unde veneau cu oile, dar un pic mai încolo scade brusc, are patru şi chiar cinci metri. Mai rău este că sunt curenţi foarte puternici, dacă te prinde vârtejul de acolo, nu mai scapi, nu mai poţi mişca picioarele. Nu ştiu dacă cineva
are braţele atât de tari să poată ieşi din locul ăla nevătămat.”

Scafandri de la ISU Hunedoara care cercetează fundul râului în zona în care au fost găsite lucrurile tatălui şi ale fiului său sunt precauţi şi asiguraţi. De-a latul apei este întinsă o coardă de care este prins cel care se scufundă. „Apa nu e rece deloc, e călduţă, pot să înţeleg de ce copilul a intrat la scaldă, dar e greu să faci faţă curenţilor care sunt foarte puternici. Apa nu prea are vizibilitate, e chiar mâlos în multe porţiuni”, spune plutonier major Dorel Ioja. Pe malul celălalt, alte echipaje de pompieri şi paramedici aşteaptă un semn de la colegii lor. Un alt echipaj cercetează din barcă malurile Mureşului.

Trupul bărbatului a ieşit la iveală, undeva lângă podul dintre localităţile Zam şi Salciva, la circa 5 de km în aval de locul producerii tragediei. Un localnic l-a identificat. De băiatul de 12 ani, nici un semn. Căutările lui vor continua. Mama sa, cele două surori şi cei doi fraţi încă nădăjduiesc că îl vor vedea viu. Femeia e casnică şi a rămas acum singură cu patru copii. Cine doreşte să ajute cu alimente, haine şi rechizite poate lua legătura cu preotul paroh din Glodghileşti, Liviu Cîrcoană.

În tot acest timp, la locul tragediei, căţelul ciobanului îşi aşteaptă îndurerat stăpânul şi refuză să plece de lângă Mureş. „Aşa l-au găsit poliţiştii aseară: era pe mal şi scheuna. Puteţi să vă închipuiţi că nu a mâncat, deşi stăpânul lui pusese masa pentru el şi băiat: slănină şi ce-or mai fi avut ei acolo, toate erau neatinse. Atât de supărat e! De atunci, nu a vrut să plece din acest loc, stă şi aşteaptă. Priviţi-l cât de trist este! Îţi plânge sufletul!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *