A înflorit copacul cu lalele de la Aninoasa

Copacul cu lalele din Aninoasa a înflorit, aducând un spectacol de zeci de flori care împodobesc coroana acestui copac unic, cunoscut și sub numele de arborele lui Jules Verne. Inclus în patrimoniul turistic și declarat monument al naturii, tulipanul din Aninoasa, situat la marginea Drumului Național 66A, are rădăcini adânci în istorie.

Originar din America, pomul cu lalele a fost adus în 1880 din Austria și s-a adaptat perfect în aceste locuri. Caracterizat de frunze în formă de liră și flori asemănătoare cu lalelele, arborele a fost plantat în primul parc dendrologic din țară, ce aparținea castelului din Iscroni. Anne Margarette Manderspach, soția baronului Maderspach, l-a adus de la Paris și l-a plantat în grădina transformată de ea într-un parc dendrologic în jurul castelului construit în 1880.

Se spune că acest copac a inspirat scrierile lui Jules Verne, datorită corespondenței dintre Anne Margarette și celebrul scriitor francez. Impresionat de descrierile pitorești ale peisajelor, Jules Verne ar fi fost inspirat să scrie „Castelul din Carpați” în 1892, un roman în care se reflectă influența acestor locuri.

 

Monika BACIU

FOTO: Viorel Pascu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *