Acord politic la nivel european pe bugetul UE 2021-2027

Parlamentul European a ajuns marţi la un acord, după negocieri lungi cu reprezentanţii Consiliul UE, privind Cadrul Financiar Multianual (MFF) 2021-2027 şi resursele financiare proprii, obţinând o suplimentare de 16 miliarde de euro la planul iniţial, care va însemna, printre altele, şi o triplare a bugetului alocat programului de sănătate la nivel european.

În total, MFF şi Planul de relansare economică post-COVID, însumează peste 1.800 de miliarde de euro – bani care vor permite UE nu doar să îşi reclădească economia, ci şi să stabilească noi baze solide şi durabile pentru Acordul Verde European şi Agenda Digitală. Acest acord reprezintă un succes major pentru toţi cetăţenii europeni, confruntaţi cu actuală criză a sănătăţii, economică şi socială generată de pandemia de COVID-19.

Punctele-cheie ale noului acord sunt următoarele:

– Autonomia financiară a UE: un calendar cuprinzător pentru introducerea de noi resurse proprii, inclusiv o taxă pentru deşeurile din materiale plastice care va intra în vigoare din 2021, o taxă digitală, un mecanism de ajustare a frontierelor de carbon, veniturile de pe piaţa internă a carbonului până în 2023 şi o taxă pe tranzacţiile financiare (FTT) care urmează să fie introdusă până cel târziu în 2026;

– Investiţii suplimentare: bugetul prevăzut pentru o serie de programe UE importante, evidenţiate de Consiliu, va fi majorat semnificativ prin crearea de noi mecanisme, până la valoarea de 16 miliarde de euro. Programul de Sănătate UE se va tripla, programele de cercetare şi inovare se vor apropia de alocarea ambiţioasă de 3% din PIB, programul „Drepturi şi valori” va fi dublat, InvestEU, ERASMUS şi Frontex vor fi consolidate. Acest lucru va permite Uniunii să înveţe de pe urma pandemiei de COVID-19, sprijinindu-i mai bine pe profesioniştii noştri din sănătate, consolidându-şi acţiunile pentru a ne apăra mai bine valorile, pentru a ne sprijini tinerii, antreprenorii şi pentru a ne proteja mai bine graniţele;

– Climă şi biodiversitate: în concordanţă cu dorinţa Renew Europe pentru o tranziţie autentică în abordarea schimbărilor climatice, acordul asigură un angajament minim de 30% pentru cheltuielile climatice şi un nou obiectiv pentru cheltuielile privind biodiversitatea, ajungând la 10% începând cu 2026.


„Acordul cuprinde fondurile obținute de președintele Klaus Iohannis pentru România: cele 46,3 miliarde din viitorul buget multianual (la acești bani se vor adăuga cele peste 30 de miliarde de euro din Planul de Redresare asupra cărora am ajuns la un acord aseară în Parlamentul European. Astfel vom ajunge la suma de aproximativ 80 de miliarde de euro negociată în iulie de președintele Iohannis).

Acordul de astăzi urmează a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.

Faptul că am ajuns la un acord acum înseamnă că banii din viitorul Buget al Uniunii Europene vor putea fi folosiți fără întârziere, de la 1 ianuarie 2021”, a scris europarlamentarul Siegdried Mureșan pe pagina sa de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *