Acţiune de prevenire a consumului de droguri și alcool, la ştrandul din Deva

Cel puțin 300 de tineri și adolescenți care s-au aflat, miercuri, 29 iunie 2022, în incinta Ștrandului Municipal Deva au participat la o acțiune de informare, sensibilizare și conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și alcool, organizată de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Hunedoara cu sprijinul Direcției de Asistență Socială Deva.

 

Evenimentul se înscrie în rândul activităților desfășurate de CPECA Hunedoara în ultima săptămână a lunii iunie, cu prilejul Zilei Internaționale Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Doguri, marcată în data de 26 iunie și are ca scop creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a copiilor, adolescenţilor şi familiilor acestora cu privire la efectele nocive ale drogurilor şi alcoolului asupra sănătăţii.

În cadrul acțiunii, reprezentanți ai CPECA Hunedoara și DAS Deva au distribuit materiale informative și de promovare a serviciilor pe care CPECA Hunedoara le oferă persoanelor care au nevoie de ajutor, dar și informații privind alternative sănătoase de petrecere a timpului liber.

Potrivit statisticilor, drogurile ilicite și alcoolul sunt adesea consumate împreună, în mediile recreaționale (festivaluri, concerte, cluburi etc.).

Un studiu al Agenției Naționale Antidrog, realizat în rândul persoanelor cu vârsta de 13-34 ani, care frecventează diferite locații de petrecere a timpului liber, arată că pe primele trei locuri între cele mai consumate droguri ilicite la festivaluri/concerte se află canabisul, noile substanțe psihoactive (NSP) și Ecstasy.

Mai mult de o cincime (20,7%) dintre participanții la festivaluri care au declarat consumul unui drog ilicit cel puțin o dată preferă barurile și puburile, 19,2% – petrecerile private, iar alți 18,9% – cluburile „after hours”.

Pe de altă parte, motivele invocate de tinerii care consumă droguri ilicite la festivaluri și concerte sunt: obținerea stării de bine, curiozitatea, dorința de apartenență la grup, nevoia de a socializa și dorința de a impresiona.

 

Direcția de Asistență Socială Deva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.