Coduri roșii și portocalii de caniculă. Care sunt județele cele mai afectate

Metreorologii au emis o avertizare cod roşu de caniculă pentru şase judeţe, valabilă joi şi vineri.

Şase judeţe sunt sub avertizare cod roşu de caniculă - HARTA

„Joi (30 iunie) şi vineri (01 iulie), în zonele joase din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge şi depăşi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vor fi 36…37 de grade”, anunţă ANM.

Pe parcursul nopţilor temperaturile se vor menţine ridicate şi doar în orele dimineţilor se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

De asemenea, în același interval, valul de căldură se va menţine în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade.

Meteorologii mai anunţă că joi și vineri, local, în zonele joase din Banat, Transilvania şi Moldova, valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne şi nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, fiind emise avertizări cod portocaliu. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *