Acțiuni ale polițiștilor hunedoreni care s-au lăsat cu amenzi de mii de lei

În ultimele 24 de ore, polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 66 societăți comerciale şi 12 de mijloace de transport în comun. De asemenea, au fost aplicate un număr de 12 sancţiuni contravenţionale (10 pentru nerespectarea măsurii de protecţie individuală și 2 sancțiuni pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație), în valoare totală de 3.500 lei.

 

În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Polițiștii hunedoreni au desfășurat mai multe acțiuni cu caracter preventiv, în contextul noilor  modificări legislative privitoare la prevenirea infectării cu COVID-19, în scopul informării operatorilor economici cu privire la noile modificări legislative referitoare la introducerea Certificatului verde  COVID.

 

Verificările au vizat, de asemenea, respectarea de către persoanele fizice a măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție și a restricțiilor privind libera circulație în intervalul orar 22.00-05.00.

 

Amintim faptul că nerespectarea prevederilor referitoare la portul măștii de protecție se sancționează, conform Legii 55/2020, cu amenda între 500 și 2.500 de lei. De asemenea, cu aceeași amendă se sancționează și nerespectarea prevederilor referitoare la restricțiile de circulație a persoanelor. Circulația în intervalul orar 22:00 – 05:00 este interzisă în toate zilele săptămânii pentru persoanele care nu dețin certificat verde, cu precizarea că persoanele nevaccinate pot circula în acest interval orar pe baza declarației pe proprie răspundere, a adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în timp ce persoanele vaccinate pot circula fără restricții.

 

Au fost verificate, de asemenea, respectarea de către administratorii restaurentelor, cafenelelor și a altor agenți economici a programului de funcționare stabilit, respectiv în intervalul orar 05.00-21.00, precum și respectarea procentului de clienți admiși din capacitatea totală a spațiului.

 

Conform H.G 1090 din 2021, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței gospodăriei în intervalul orar 20:00-05:00, cu următoarele excepții: – deplasare în interes profesional inclusiv, între locuință gospodărie și locul locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.

 

– deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță și pentru achiziționarea de medicamente.

 

– deplasări în afara localităților, a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul trenul autocare sau alte mijloace de transport persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate.

 

-din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau decesul unui membru de familie.

 

Aceste restricții nu se aplică pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV 2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

 

Se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii, în spații închise și/sau deschise publice și/sau private să își organizeze și să desfășoare activitatea în intervalul orar 05:00-22:00, în toate localitățile unde incidență cumulată la 14 zile depășește 7,5/1000 de locuitori.

 

În intervalul orar 22:00 – 05:00 operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise publice și sau private pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

 

Aceste măsuri nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori sau dacă incența acumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/ 1.000 de locuitori.

 

Unitățile farmaceutice,  benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrat la domiciliu,  precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă cu respectarea normelor de protecție sanitară.

 

În continuare polițiștii vor desfășura activități pentru ca măsurile introduse să fie cunoscute de cetățeni și totodată respectate, pentru ca infectarea cu Covid-9 să fie limitată.

 

*Recomandăm tuturor cetăţenilor  să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

*Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio încălcare a legii.

*Suntem şi vom fi prezenţi, permanent la datorie şi aplicăm legea în litera și spiritul ei!

 

Vă reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *