Acumulările de apă permanente vor fi modernizate cu 200 de milioane de euro

Douăzeci de baraje din administrarea Apelor Române vor fi modernizate prin Programul Național de Reziliență și Redresare. Selectarea lucrărilor hidrotehnice se realizează pe baza metodologiilor de prioritizare din punct de vedere a siguranței barajelor, elaborate de către specialiștii Apelor Române și aprobate de către Ministerul Mediului – România (MMAP) în cadrul proiectului RoFLOODS.

„Investiția este justificată atât de necesitatea adaptării la schimbările climatic, cât și de importanța folosințelor publice ale lucrărilor hidrotehnice (alimentarea cu apă a populației, reducerea riscului la inundații, irigații). Lucrările care vor fi finanțate prin PNRR vor urmări: asigurarea funcționării în siguranță și modernizarea barajelor prin adaptarea la schimbările climatice;  modernizarea instalațiilor de acționare hidraulică și a celor electrice, precum și automatizarea echipamentelor hidromecanice;  măsuri verzi de protejare a corpurilor de apă și a biodiversității care să asigure migrarea peștilor, debitul ecologic și prevenirea eutrofizării, cu efect pozitiv asupra calității apei din acumulare”, arată Apele Române.

În timpul execuției, vor fi luate toate măsurile necesare pentru conservarea biodiversității și protecția mediului.  Investiția se ridică la circa 200 de milioane de euro.

Valea de Pești – așteaptă finanțare

Barajul de la Valea de Pești, din zona Uricani, așteaptă finanțare. Reparațiile la baraj sunt estimate undeva la 40 de milioane de euro. Obiectivul de la Valea de Pești este încadrat ca fiind ”baraj de importanță deosebită”.

Barajul a fost dat în folosinţă în 1973, iar timp de ani buni aici nu s-au făcut deloc investiţii. Acumularea de apă de acolo are acum nevoie de noi lucrări ce vor moderniza sistemul şi pentru asta se caută fonduri europene.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *