Sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru elevii cei mai defavorizați

Peste 216 milioane de lei este suma alocată, printr-un program derulat de Guvernul României, pentru acordarea de șanse egale la educație copiilor care provin din medii defavorizate. Pe parcursul a doi ani școlari vor fi acordate tichete sociale în format electronic, pentru rechizite școlare.

Guvernul României a demarat proiectul „Sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru categoriile de elevi cei mai defavorizați”. Este un proiect implementat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educației și finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, având o alocare de 216,26 milioane lei și 431.000 beneficiari finali eligibili.

Copiii reprezintă viitorul țării noastre, iar datoria noastră este de a le asigura tuturor posibilități egale pentru a-și atinge potențialul maxim. Acest lucru este indisolubil legat de garantarea dreptului la educație al fiecăruia, indiferent de mediul din care provine. Pentru un viitor bazat pe principii solide, este nevoie de o investiție constantă în educație, care trebuie să se axeze pe oferirea de șanse egale tuturor copiilor de a se educa și dezvolta, inclusiv celor care provin din medii defavorizate. Acestea sunt principiile are au stat la baza proiectului implementat de Guvernul României privind acordarea de sprijin educațional pentru categoriile de elevi cei mai defavorizați.

Tichetele sociale în format electronic acordate în cadrul acestui proiect guvernamental oferă posibilitatea alegerii rechizitelor școlare pentru copiii care frecventează o unitate de învățământ de stat, grădiniță sau școală generală, programul urmând să fie implementat pe parcursul a 2 ani școlari.

Beneficiarii Schemei Naționale de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizați sunt: copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar – copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate, conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare; copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar/gimnazial – copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001-2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Liberalismul înseamnă un sistem lipsit de privilegii. Singurele privilegii posibile sunt cele pe care ți le creezi prin munca și perseverența ta. A aduce în școală orice copil, mai ales pe cei defavorizați, a-i oferi șansa și dreptul la educație este datoria supremă a oricărui stat democratic funcțional. Aceste tichete sociale cu siguranță nu reprezintă o măsură suficientă, însă cu fiecare acțiune pe care o întreprindem ne apropiem de scopul final.

 

 

Deputat Vetuța Stănescu,

Președintele PNL Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *