Adolescent bătut și umilit de jandarmi

A fost bătut şi umilit de către un echipaj de jandarmi. I s-a întâmplat unui tânăr de 17 ani,  din Călan, la sărbătoarea de la Costeşti, în Munţii Orăştiei. Pe baza certificatului medico-legal, mama sa a depus o plângere la Poliţie. De cealaltă parte, jandarmii spun că familia a refuzat să depună şi o sesizare scrisă la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara.

Alex Voica are 17 ani şi este din Călan. Împreună cu mai mulţi prieteni s-a dus, ca în fiecare an, la Sărbătoarea naţională de la Costeşti. Au vrut să vadă spectacolele de sâmbătă seara, dar s-au trezit într-un adevărat coşmar. La apariţia unui echipaj de jandarmi, unul dintre tinerii din grup ar fi spus “Respect jandarmeria!”. De aici a început totul.

Tânărul povesteşte că jandarmii, fără să se legimiteze, l-au băgat în dubă şi acolo l-au lovit şi l-au obligat în repetate rânduri să-şi ceară iertare: “Sâmbătă seara, stăteam la masă şi a apărut un echipaj de jandarmi. Eu am zis: Uite jandarmii”, iar un alt coleg a zis: “Respect Jandarmeria!” Atunci trei jandarmi s-au dat jos din maşină, m-au luat de la masă, m-au dus în spatele scenei şi m-au urcat acolo, în dubă… M-au lovit prima dată în ochiul stâng, mă loveau şi mă puneau să îmi cer iertare. M-au lovit, o dată şi încă o dată.  Mă puneau să îmi cer iertare iar şi îmi tot ziceau: mai cu suflet! Să simţim că îţi ceri iertare!” Alex spune că a reuşit să scape doar după ce agresorii în uniformă au aflat ce vârstă are: “Unul dintre ei, care stătea afară, m-a întrebat câţi ani am şi am spus că 17. Atunci, unul dintre ei a zis: “Daţi-i drumul! Lăsaţi-l să plece!” Eram foarte speriat de tot ceea ce se întâmpla şi nu înţelegeam de ce m-au ales pe mine.”

Mama tânărului este revoltată de cele întâmplate. A obţinut un certificat medico-legal care recomandă cinci – şase zile de îngrijiri medicale, cu posibilitate de prelungire. Femeia plânge când se gândeşte prin ce a trecut băiatul: “Este o instituţie care ar trebui să te apere! Dacă a făcut ceva greşit, trebuia amendat sau luate măsuri potrivit legii. Am fi plătit amenda dacă băiatul chiar făcea ceva. Dar nu are făcut un proces-verbal, chiar nici nu e nimic. Nu trebuiau să-l bată şi să-l umilească aşa! Ei aplică legea ţării sau propriile legi?”, se întreabă mama tânărului, Ana Maria Borha.

Familia a depus luni o plâgere la Poliţia Orăştie. În schimb, la Jandarmerie nu a făcut o sesizare scrisă. “Mama adolescentului de 17 ani a depus o plângere împotriva unei patrule de jandarmi care l-ar fi agresat pe băiat la Costeşti. Colegii mei urmează să facă cercetări şi să afle ce s-a întâmplat în acest caz”, spune Laura Năstase, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. Maiorul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara spune că familia nu a depus sesizare scrisă la jandarmi: “Sunt fapte incompatibile cu deontologia profesională. Noi le-am indicat părinţilor să depună plângere şi la noi. Pe baza unei sesizari scrise, intervine procurorul militar de pe raza unde se află inspectoratul de jandarmi.”

Alex Voica este elev bun şi face informatică la Colegiul Naţional “Iancu de Hunedoara”. Culmea este că şi-ar fi dorit să devină jandarm: “Mă gândeam chiar că atunci când termin liceul să dau la Academia de Poliţie sau să mă îndrept către Jandarmerie. Acum nu mă mai pot gândi la aşa ceva. Cum pot să se poarte aşa cu oamenii?!”  Deocamdată, în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara a fost demarată o anchetă internă pe baza sesizării verbale făcută de familia minorului.

Laura OANĂ

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.