Agenţia Europeană a Medicamentului aprobă vaccinul împotriva COVID-19 al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vineri folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului împotriva COVID-19 al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă, relatează BBC News şi AFP.

„EMA a recomandat emiterea unei autorizaţii de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului împotriva covid-19 al AstraZeneca (…) la persoane în vârstă de la 18 ani”, a anunţat într-un comunicat autoritatea europeană de reglementare în domeniu, cu sediul la Amsterdam.

EMA autorizează vaccinul în contextul în care laboratorul britanic se află în centrul unor tensiuni puternice.

Statele membre UE aşteptau cu atenţie această decizie, întrebându-se dacă EMA avea să urmeze sau nu exemplul Comisiei germane de vaccinare, care a recomandat joi ca vaccinul AstraZeneca/Oxford să nu fie folosit la vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani evocând date ”insuficiente”.

A TREIA UNDĂ VERDE

EMA a anunţat că nu există ”încă suficiente rezultate la participanţi” în vârstă de peste 55 de ani în vederea calculării eficienţei vaccinului în acest grup de vârstă, dar că ”se aşteaptă la o protecţie”, deoarece s-a identificat un răspuns imunitar.

„Cum există informaţii fiabile despre siguranţă” la persoane în vârstă de peste 55 de ani, ”experţii EMA au apreciat că vaccinul poate fi folosit la persoanele în vârstă”, a anunţat agenţia.

„Informaţii suplimentare sunt aşteptate de la studii în curs, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă”, a adăugat ea.

Vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este al treilea vaccin care obţine unda verde a EMA, după cele ale Pfizer/BioNTech, la 21 decembrie, şi Moderna, la 6 ianuarie.

O desfăşurare a vaccinului AstraZeneca/Oxford este aşteptată cu nerăbdare de către statele membre, deoarece el prezintă avantajul de a fi mai ieftin decât rivalele sale şi mai uşor de depozitat şi transportat.

O limită de vârstă în accesul la acest vaccin ar fi obligat cea mai mare parte a Guvernelor europene să-şi reexamineze strategia axată asupra vaccinării prioritare a persoanelor celor mai în vârstă.

VACCINUL, FOLOSIT ÎN REGATUL UNIT

AstraZeneca şi-a apărat eficienţa vaccinului în toate categoriile de vârstă în Marea Britanie, unde a fost deja larg utilizat la vaccinarea persoanelor în vârstă.

Decizia EMA are loc în contextul în care grupul farmaceutic suedezo-britanic face de mai multe zile obiectul furiei liderilor europeni, după ce a anunţat că poate livra doar ”un sfert” din dozele promise iniţial UE în primul trimestru.

UE a publicat vineri contractul pe care l-a semnat anul trecut cu AstraZeneca şi prin care a precomandat vaccinul, cu scopul de a aminti angajamentele pe care şi le-a asumat laboratorul.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a declarat vineri, la un post german de radio, că acest contract, semnat în august, priveşte „comenzi obligatorii” şi cere explicaţii.

AstraZeneca a cerut în mod oficial, la 12 ianuarie, o autorizare de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului său în cele 27 de state membre UE şi în statele membre ale Spaţiului Economic European (EEE), adică inclusiv în Islanda, Liechtenstein şi Norvevgia.

Vaccinul era supus – din octombrie – unui ”examen continuu”, care permite EMA să examineze datele cu privire la siguranţa şi eficienţa unui vaccin pe măsură ce acestea apar.

O undă verde a Comisiei Europene urmează să fie dată în vederea validării punerii pe piaţă condiţionate a vaccinului, care ar putea dura câteva ore.

EMA a anunţat tot vineri, separat, că nu a găsit nicio legătură între vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva covid-19 şi cazuri de decese ale unor bătrâni, în urma vacinării cu prima doză a vaccinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *