Agenţia Europeană a Medicamentului dă undă verde vaccinului împotriva Covid-19 Johnson & Johnson

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi acordarea unei autorizări condiţionate de punere pe piaţă a vaccinul împotriva Covid-19 Janssen, o filială a grupului american Johnson & Johnson (J&J), relatează Reuters.

Johnson & Johnson devine astfel al patrulea vaccin – după vaccinurile Pfizer/BioNTechn, Moderna şi AstraZeneca – care obţine undă verde în Europa, a anunţat EMA.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, imediat după aceea, că urmează să autorizeze folosirea vaccinului în Uniunea Europeană (UE).

Potrivit unor studii, acest vaccin ar antrena puţine efecte secundare şi are avantajul că a fost conceput după apariţia unor noi variante ale noului coronavirus.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză.

El a fost autorizat deja în Statele Unite, Canada şi Bahrain şi este în curs de examinare în Africa de Sud.

În Franţa, Înalta Autoritate a Sănătăţii (HAS) urmează să se pronunţe cu privire la acest vaccin la sfârşitul săptămânii.

„Prin acest ultim aviz pozitiv, autorităţile din întreaga Uniune Europeană vor ava o opţiune suplimentară în lupta împotriva pandemiei şi protejării vieţii şi sănătăţii cetăţenilor lor”, a subliniat directoarea EMA Emer Cooke.

„Acesta este primul vaccin într-o singură doză care poate fii folosit”, a subliniat ea

Campania de vaccinare împotriva covid-19 în UE a rămas în urmă faţă de alte ţări, din cauza unor dificultăţi în aprovizionarea cu vaccin de la laboratoare.

Directorul ştiinţific J&J Paul Stoffels consideră că unda verde a EMA constituie „un moment istoric” pentru grupul american şi restul lumii, în contextul în care pandemia a ucis într-un an 2,7 milioane de oameni.

Vaccinul dezvoltat de filiala grupului american ar urma să permită o creştere a stocurilor mondiale, în urma unor probleme de producţie cu care se confruntă laboratoare ale căror vaccinuri au fost deja omologate.

În cadrul contractului cu UE, J&J s-a angajat să livreze în acest cel puţin 200 de milioane de doze de vaccin Uniunii – dintre care 55 de milioane de doze în trimestrul doi, iar primele expedieri urmează să aibă loc în aprilie.

Grupul farmaceutic american a informat însă recent UE că dificultăţi de aprovizionare ar putea să-l împiedice să-şi respecte angajamentul, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial european.

Vaccinul împotriva covid-19 J&J – cu adenovirus – are o eficienţă de 67% la două săptămâni de la administrare, potrivit unor rezultate ale unui studiu asupra a 44.000 de persoane.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.