Agresorii vor putea fi monitorizați prin GPS

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat, cu unanimitate de voturi, raport de admitere pentru proiectului de lege prin care agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS, a anunţat senatoarea PNL Alina Gorghiu, una dintre iniţiatoarele proiectului. Ea a mai spus că victimele violenţei domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă, iar „România se va depărta de realitatea ultimilor cinci ani, când între 30-40% din ordinele de protecţie emise au fost încălcate”. Urmează votul în plenul Camerei, for decizional pe propunerea legislativă.

„Victorie la comisia juridică pentru victimele violenţei domestice! Raportul de admitere pentru brăţările electronice a fost adoptat în unanimitate! Am depăşit încă o etapă semnificativă pentru o legislaţie sănătoasă în domeniul violenţei domestice. Cât de curând, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. România se va depărta de realitatea ultimilor cinci ani, când între 30-40% din ordinele de protecţie emise au fost încălcate”, a scris Alina Gorghiu marţi pe Facebook.
Senatoarea PNL a mai spus că vom avea legislaţia necesară să garanteze că un ordin de protecţie emis nu va mai fi încălcat.
„Ceea ce s-a întâmplat azi la Comisia juridică este luminiţa de la capătul tunelului. Rămâne doar votul în plenul Camerei pentru a avea în sfârşit o lege care poate aduce o revoluţie în sistemul de protecţie al victimelor violenţei domestice. Victimele violenţei domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă! Dacă un ordin de protecţie a fost emis, atunci nu va fi încălcat. Şi vom avea legislaţia necesară care să garanteze asta!”, a adăugat Gorghiu.
Vicepreşedinta Senatului a mai precizat că aceste brăţări electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).
„Atunci când se emite un ordin de protecţie, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Dacă va depăşi limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenţia să fie cât mai rapidă. Şi victima va avea asupra sa o brăţară electronică, pentru ca Poliţia să o poată găsi şi alerta. «Brăţările electronice» vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislaţiei protecţiei victimelor domestice. Aştept cu nerăbdare votul în plenul Camerei. Cu toţii merităm o viaţă sigură şi demnă acasă! P.S: Am iniţiat acest proiect alături de Florin Cîţu şi Marcel Vela. Mulţumesc tuturor colegilor pentru susţinere şi vot”, a mai explicat Alina Gorghiu.
Deputatul PNL Ioan Cupşa a afirmat faza pilot va costa circa 3.5 milioane de euro şi ar putea demara de la 1 martie 2022.
Camera Deputaţilor este for decizional pe această iniţiativă legislativă, După adoptare, legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *