AJOFM: Măsuri active pentru sprijinul angajaților și angajatorilor din județul Hunedoara

În cursul anului 2020, Guvernul României, prin Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, a aplicat o serie de măsuri active pentru sprijinul angajaților și angajatorilor din județul Hunedoara.

Suma totală plătită pentru șomajul tehnic, de la începutul pandemiei până în prezent, este de peste 67 milioane lei. Au fost soluționate si plătite 7.320 solicitări de la agenți economici, pentru 59.497 persoane din județul Hunedoara.

În aceeași perioadă, au beneficiat de indemnizații aferente concediului pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării activităților unităților de învățământ, 1.680 persoane, în sumă totală de 1.217.821 lei.

În ceea ce privește măsurile prevăzute prin OUG 92/2020, respectiv decontarea a 41,5% din salariul de bază brut lunar, corespunzător locului de muncă pentru persoanele revenite din șomaj tehnic (minim 15 zile), au fost plătite până acum sumele pentru 4.814 solicitări de la agenți economici, corespunzătoare pentru 28.885 persoane, în sumă totală de 38,5 milioane lei.

La rectificarea bugetară din această toamnă, Guvernul României a alocat banii necesari plății primelor restante pentru șomerii care s-au integrat pe piața muncii, printre cele mai importante fiind:

–  Încadrarea într-o localitate la o distanță mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu sau de reședință (primă de încadrare): beneficiari 46 persoane, suma totală fiind de 186.528 lei.

–  Încadrarea într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 km, cu schimbarea domiciliului (prima de instalare): 41 persoane, suma acordată:  280.000 lei.

– „Prima de activare”, care se acordă șomerilor neindemnizati înregistrați la AJOFM Hunedoara, la încadrarea in munca:  210 persoane pentru care a fost acordată, în total, suma de 187.000 lei.

Aceste măsuri au avut ca prim efect, în pofida situației generate de pandemie, doar o ușoară  creștere a numărului de persoane care și-au pierdut locul de muncă și s-au înscris in evidențele AJOFM-Hunedoara.

Rata somajului, la începutul lunii noiembrie 2020, a fost de 3,38%, față de aceeași perioadă a anului trecut, când a fost de 2,93%.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *