Ajutor de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara și SNIM Valea Jiului

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative, care vizează aprobarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara și al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

Guvernul alocă pentru acest an 110 milioane de lei în cadrul proiectului de închidere a minelor Lupeni și Lonea. Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea art.2 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr. 229/2020 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara – S.A.” în insolvență”, pentru anul 2020.

EM Lonea şi EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatări miniere din bazinul carbonifer al Văii Jiului, având o structură de lucrări miniere extinsă pe mai multe niveluri de exploatare (orizonturi) cu mai multe incinte, care şi-au pierdut utilitatea odată cu creşterea adâncimii de exploatare a cărbunelui.

„Având în vedere că închiderea celor 2 unităţi trebuie să se facă în condiţii de siguranţă cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condiţiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor în conformitate cu prevederile Legii Minelor nr. 85/2003 s-a constat că este necesară prelungirea termenelor de închidere subterană astfel: EM Lonea până la finele anului 2020; EM Lupeni până în luna iulie 2021. Pentru a accesa ajutorul de stat acordat conform legislaţiei europene, CEH SA a actualizat Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere pentru cele două exploatări miniere. Aceste documentaţii au făcut obiectul renotificării transmise Comisiei Europene. Planul de închidere actualizat prevedea ca încetarea activităţii de producţie la minele Lonea şi Lupeni să fie data de 31.12.2018”, arată documentul.

Astfel, pentru acoperirea costurilor excepţionale se acordă ajutor de stat în sumă de 109.172 mii lei, în următoarea structură:

  • costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă – 10.788 mii lei
  • costuri de reconversie profesională – 1.520 mii lei
  • costuri de închidere subterană- 63.396 mii lei
  • costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere – 33.468 mii lei.

Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 și au fost notificate și autorizate de Comisia Europeană.

Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului va beneficia de ajutor de stat. Este de fapt o modificare a ajutorului de stat aprobat pentru acest an. Ministerul Economiei a elaborat și a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea art.2 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr.230/2020 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. pentru anul 2020.

”Prin Hotărârea Guvernului nr. 230/2020 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A.  pentru anul 2020 s-a acordat un ajutor de stat în sumă totală de 26.102 mii lei pentru anul 2020”, arată documentul Ministerului Economiei.

Pentru anul 2020, potrivit Deciziei Comisiei Europene, pentru acoperirea costurilor excepţionale s-a solicitat acordarea unui ajutor de stat în sumă de 29.003 mii lei, în următoarea structură costuri cu plăţile compensatorii  –2.232 mii lei (60 de persoane), costuri cu reconversia profesională – 500 mii, costuri  pentru  acoperirea consumului de energie electrică și cv cărbunelui pentru salariați – 882 mii lei, costuri cu reabilitarea fostelor amplasamente miniere – 20.121 mii lei și costuri cu recultivarea suprafeței  – 5.268 mii lei.

”Datorită faptului că în anul 2020 prin programul de concedieri colective, în conformitate cu Planul de închidere autorizat prin Decizia C(2018) 1001 final, este  prevăzut un număr de 60 de concedieri colective , însa la finele anului 2019 efectivul  a fost de 82 salariați , pentru anul 2020 s-a avut în vedere un număr de 52 persoane pentru concediere colectivă. În determinarea numărului de personal la finele anului 2020 de 30 persoane, s-a avut în vedere numărul de personal existent la începutul anului 2019, respectiv 387 persoane, concedieri colective pentru 267 persoane, 36 persoane plecate prin demisie la Complexul Energetic Hunedoara, 2 persoane decedate (387-267-36-2 =82 persoane), astfel că pentru anul 2020 s-a avut în vedere un număr de 52 persoane pentru concedieri colective, în cuantum de 1.935 mii lei”, arată documentul.

Astfel suma necesară pentru plăți compensatorii s-a diminuat cu suma de 297 mii lei, iar suma necesară pentru acoperirea costurilor excepţionale pentru anul 2020 este de 28.706 mii lei , cu următoarea structură  costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă –  1.935 mii lei (52 de persoane), costuri cu reconversia profesională – 500 mii, costuri  pentru  acoperirea consumului de energie electrică și contravaloarea cărbunelui pentru salariați–882 mii lei, costuri cu reabilitarea fostelor amplasamente miniere – 20.121 mii lei, costuri cu recultivarea suprafeței  – 5.268 mii lei.


Proiectele de acte normative șinotele de fundamentare pot fi consultate AICI

Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de acte normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *