ALERTĂ DE CĂLĂTORIE: Sudul Europei, afectat de incendii violente de vegetaţie

Incendii violente de pădure afectează de mai multe zile sudul Europei, în special Portugalia, Franţa, Italia şi Croaţia, unde flăcările au ajuns într-o suburbie a Split, al doilea oraş ca mărime al ţării, relatează AFP.

În Croaţia, mai multe zeci de incendii au izbucnit începând de duminică în regiunea Split, pe coasta Mării Adriatice, distrugând aproximativ 4.500 de hectare de vegetaţie, potrivit serviciilor de intervenţie în siuaţii de urgenţă.

Aproximativ 80 de persoane, majoritatea pompieri, au fost rănite uşor, iar mai multe case au ars. Circa 400 de pompieri şi 100 de militari au fost mobilizaţi pentru a se lupta cu flăcările.

Luni seara, un incendiu a ajuns într-o suburbie a Split, distrugând mai multe maşini şi ducând la evacuarea unui centru comercial.

O groapă de gunoi a luat foc, iar oraşul a fost acoperit de un fum negru şi gros. Pompierii au reuşit să controleze incendiul în noaptea de luni spre marţi.

TURIŞTI EVACUAŢI ÎN MUNTENEGRU

În Muntenegru, mai multe incendii de vegetaţie au dus la evacuarea a aproximativ 100 de oameni dintr-un camping din peninsula Lustica, din vestul ţării. Situaţia s-a îmbunătăţit totuşi marţi, datorită unei acalmii a vântului, au anunţat autorităţile.

Muntenegrul a lansat luni un apel la asistenţă intenţională pentru a lupta împotriva incendiilor.

În Portugalia, unde în iunie s-a produs cel mai devastator incendiu din istoria recentă, soldat cu 64 de morţi şi 254 de răniţi, trei incendii majore din nord au dus la mobilizarea a aproape 1.400 de pompieri şi a 12 avioane şi elicoptere.

Unul dintre ele, izbucnit duminică în comuna Alijo, din districtul Vila Real, era marţi controlat în proporţie de 80%, de aproape 600 de pompieri, a anunţat Protecţia Civilă. Cu o zi înainte, focul se intensificase şi ameninţa mai multe locuinţe.

Mai multe sute de pompieri se luptă cu flăcările şi la Mangualde, în apropiere de Viseu, dar şi în regiunea Guarda. În aceste regiuni temperaturile au scăzut marţi la sub 30 de grade Celsius, faţă de 35 de grade în zilele precedente.

Incendiile de proporţii afectează şi întreg teritoriul Italiei, iar pompierii au intervenit luni în 1.030 de cazuri. Una dintre regiunile cele mai grav afectate este Lazio, din jurul Romei. Un alt incendiu a izbucnit luni şi în apropiere de Napoli, în apropiere de un complex rezidenţial, care nu a fost, însă, evacuate.

Un român de 24 de ani a fost arestat luni, în provincia Salerno, în sud-vestul Italiei, pentru incendierea unei păduri din Parcul Naţional Cilento, Alburni e Vallo di Diano.

Numărul incendiilor a crescut şi în sudul Franţei, unde vântul a intensificat flăcările, în special la nord de Nisa şi în Corsica.

Marţi dimineaţă, peste 450 de pompieri se luptau în continuare cu un incendiu violente de pădure, la nord de Nisa. Acesta a distrus peste 100 de hectare, dar nu mai avansează.

Luni, aproximativ 200 de hectare de vegetaţie au fost distruse în apropiere de Bonifacio, în Corsica de Sud. În weekend, 800 de hectare au fost distruse la Aix-en-Provence (sud-est).

 

news.ro

sursa foto: Le Parisien.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.