Alertă din cauza urșilor care coboară în zonele urbane

Autoritățile de la Petroșani sunt în alertă din cauza numărului mare de urși care coboară tot mai jos, în zonele locuite. De aceea, s-a desfășurat un exercițiu de alarmare de prevenție împotriva urșilor care în ultima perioadă au fost zăriți în mai multe locuri populate din Petroșani.

„În ultima perioadă, pe raza municipiului Petroșani a fost semnalată, în repetate rânduri, prezența urșilor în mai multe zone locuite, respectiv în Dâlja, pe Slătinioara, Sălătruc, în zona Brădet sau chiar în proximitatea Cantinei Studențești a Universității Petroșani. Acesta este motivul pentru care am organizat astăzi, pe Slătinioara, un exercițiu de alarmare, împreună cu reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, coordonați de dl. Marcel Popoviciu, ai Jandarmeriei și ai Poliției Locale Petroșani. Scopul acestui exercițiu a fost unul de prevenție și ne-am deplasat în teren pentru a stabili cum ne coordonăm în cazul unei situații reale, cum acționăm în baza prevederilor legale, fiecare instituție implicată având un rol bine determinat. Au fost luate în calcul mai multe scenarii, respectiv prezența ursului în intravilan, în extravilan, într-un spațiu închis (de exemplu un grajd de animale) sau dacă ursul devine agresiv, în condițiile în care fiecare situație în parte prezintă anumite particularități inclusiv în ceea ce privește intervenția specifică. De precizat că, potrivit normativelor legale, se recurge la împușcarea unui urs doar când există risc ridicat, adică animalul atacă omul sau gospodăriile”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Alături de edilii de la Petroșani, care au și fost inițiatorii acestui exercițiu, au mai participat reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, reprezentanți ai Jandarmeriei și ai Poliției Locale Petroșani. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani a avut o serie de recomandări în cazul în care o persoană zărește un urs.

„Relocarea unui urs necesită o cușcă foarte mare și oriunde s-ar duce cineva ar vedea și se poate face doar cu acceptul gestionarului fondului. Este exclus. (…) Pădurea a venit foarte aproape de zona locuită, nu se mai taie, urșii pot să se strecoare mai ușor. Uitați-vă, este împădurit până aproape de case, nu mai este o poiană… Iar urșii au devenit cumva oportuniști. În pădurile se fac mai târziu fructele, este mai frig, și atunci, într-o anumită perioadă, coboară în gospodării, unde găsesc hrană. (…) Nici culegătorii de fructe de pădure nu reprezintă una dintre cauze. Au devenit doar comozi și oportuniști. Vor să mănânce cât mai ușor”, a  declarat Marcel Popoviciu, reprezentantul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *