Andrei Nicolae Popa, președintele CA al Complexului Energetic Valea Jiului

Noul președinte al Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului este Andrei Nicolae Popa, care a fost propus de Ministerul Energiei pentru această poziție. Popa nu are experiență în domeniul energiei, având în schimb o formare în drept și fiind absolvent al Universității București. El a lucrat anterior ca consultant la NNDKP și a avut stagii la ambasada României din Cehia și la Guvern.

Popa a devenit consilierul lui Sebastian Burduja în 2022, iar odată cu ascensiunea lui Burduja în funcția de ministru al Energiei, Popa a devenit și el consilier în același minister. Mai târziu, în același an, el a fost numit președinte al Complexului Energetic Valea Jiului, potrivit economedia.

În Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului, alături de Andrei Nicolae Popa, au fost aleși Radu Nicolae Chiurtu și Aura Gabriela Dumitru, toți cu un mandat provizoriu de cinci luni. Este important de menționat că aceste numiri ar putea ridica probleme legale, deoarece există membri care vin direct de la Ministerul Energiei, în potențială încălcare a legislației privind componența consiliilor de administrație ale întreprinderilor publice.

Complexul Energetic Valea Jiului va prelua activitățile de extracție de huilă și generare de electricitate din mai multe exploatări miniere, precum Lonea, Lupeni, Livezeni, Vulcan și Sucursala Electrocentrale Paroșeni. Cu toate acestea, se prevede că industria cărbunelui se va închide treptat în contextul angajamentelor asumate de România la nivel european în cadrul planurilor de decarbonare a economiei.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *