Angajații Spitalului Județean nu și-au primit vineri nici salariile, nici „fluturașii”

Spitalul Județean de Urgență Deva este din nou în centrul unui scandal care, de această dată, afectează angajații.

Deși circulau unele zvonuri, prea puțini erau cei care credeau, că salariile nu se vor plăti la timp la Spital, adică vineri. Însă acest lucru s-a întâmplat, și nu e tot.

De-a lungul mai multor zile din săptămâna trecută cei de la Consiliul Județean Hunedoara, care au în subordine spitalul și au obligația să îl finanțeze, au purtat discuții cu sindicaliștii, dar mai sunt puncte de discutat. Pe scurt, sindicaliști nu au semnat procesul verbal de consultare și avizare al noului regulament de acordare a sporurilor, intrat în vigoare la 30 martie, cu aplicare la salariul aferent lunii trecute, deși acesta trebuia să fie pus în practică de Mărțișor. Vineri a mai fost o altă rundă de negocieri în care sindicaliștii s-au ținut tare și Consiliul părea să cedeze. Mai exact, cei de la Consiliu au propus reducerea cu până la 70 de procente a unor sporuri, de la medici și asistente, categorii de personal care, în mod teoretic, ar beneficia de creșteri salariale. Însă cum „fluturașii” nu au venit ca de obicei, lăsând în acest caz loc de interpretări, sindicatul reprezentativ al angajaților de la Spitalul Județean, cu legea în brațe,  a refuzat „oferta”.

Deranjul mare este că în celelalte spitale din județ salariile s-au plătit la timp, și mărite, conform promisiunilor guvernamentale, dar și a ceea ce scrie în lege. În cea mai optimistă variantă, cei de la Spital își vor primi salariile, nu se știe încă în ce cuantum, vineri, 20 aprilie, la cinci zile după ce trebuiau plătite, însă în cazul pesimist și 24 aprilie poate fi considerat un termen prea apropiat.

Ministrul Sănătății a venit cu o soluție de compromis. Sorina Pintea a anunţat că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună. Pentru Spitalul din Deva soluția propusă de ministru este una pompieristică, pentru că unitatea are un director demisionar.

Sindicaliștii de la Spitalul din Deva vor lua parte la manifestările de protest ce se vor organiza la București, dar nu sunt excluse astfel de acțiuni și pe la noi.

 

Cludiu POPA

 

Un comentariu la „Angajații Spitalului Județean nu și-au primit vineri nici salariile, nici „fluturașii”

  • 15 aprilie 2018 la 23:10
    Permalink

    Sindicatele știau de reducerea sporurilor, ei sunt cei care,, ne reprezinta”, iar în acest caz trebuiau creșteri salariale tuturor categoriilor de personal astfel încât sa îți permiți un trai decent. Sunt multe instituții, culmea bugetare gen casa de asigurări de sănătate, care pe lângă ca au salarii dublate de vreo un an și jumătate încasează la prime pe banda rulanta….. Oare, nu din banii contribuabil or?????

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *