ANOSR solicită Guvernului dublarea subvenţiei pentru cămine şi cantină, aşa cum s-a promis în campania electorală

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Guvernului României şi coaliţiei de guvernare, creşterea semnificativă a fondului alocat în vederea acordării subvenţiei pentru cămine şi cantine, aşa cum s-a promis în campania electorală. Potrivit organizaţiei, puţin peste 23 la sută dintre studenţi au locuri în căminele studenţeşti, starea multor clădiri fiind mai rea ”decât acum câteva decenii”. Împreună cu alte organizaţii studenţeşti, ANOSR demarează campania ”Casă, nu doar cămin” prin intermediul căreia va fi prezentată starea căminelor din ţară.

Potrivit ANOSR, în prezent sunt 107.682 locuri în unităţile de cazare ale universităţilor de stat, raportat la un număr total de 464.149 de studenţi.

”Acest lucru presupune că doar 23,19% dintre studenţi au un potenţial loc de cazare. Faptul că în prezent, sunt construite sau reabilitate 8 cămine din fondul de investiţii alocat de MEN, în ciuda promisiunilor privind construirea a 30 de noi astfel de clădiri, reprezintă o imagine clară a dezastrului privitor la serviciile de cazare pentru studenţeşti. Situaţia este extrem de gravă, întrucât chiar dacă este salutar faptul că în acest an a fost demarată procedura privind construirea a şase cămine din cele 30 promise, timpul mediu de construire a unei astfel de clădiri din momentul aprobării acesteia de MEN este de 90,63 luni, ceea ce înseamnă 7 ani şi 201 de zile. O eternitate, în contextul necesităţilor din prezent”, transmit reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit acestora, ”cea mai mare parte a căminelor studenţeşti ar obţine cu dificultate avizele necesare din partea Direcţiilor de Sănătate Publică, dacă s-ar respecta prevederile OMS nr. 1955/1995, care prevede, printre altele, interzicerea paturilor supraetajate, respectiv condiţii de igienă stricte pentru aceste locaţii”.

”Chiar dacă conform unor calcule ANOSR, subvenţia cămine-cantine ar trebui să atingă pragul de 5.696 lei, în urma aplicării a trei factori (creşterea economică, creşterile salariale şi factorul inflaţionist), solicităm pentru moment, respectarea angajamentului luat de Partidul Social Democrat (PSD) în cadrul campaniei «Viitorul implică studenţii» (V.I.S.). În toamna anului 2016, PSD, prin preşedintele Liviu Dragnea, care ulterior împreună cu Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a constituit Coaliţia de guvernare, a semnat un angajament ce presupune dublarea acestei subvenţii pentru anul în curs. Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că au rămas aproximativ trei luni din acest an”, mai spun reprezentanţii ANOSR.

Studenţii doresc ca, începând cu anul 2018, subvenţia alocată pentru cămine şi cantine să fie cel puţin dublă faţă de cea alocată în acest an, şi anume 1.246 lei pentru fiecare student bugetat.

În contextul primei rectificări bugetare şi, totodată, cu prilejul începutului unui nou an universitar, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), împreună cu Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) lansează campania ”Casă, nu doar cămin”.

”Este inadmisibil ca în anul de graţie 2017, condiţiile din căminele studenţeşti să fie mai rele decât acum câteva decenii. Supracazarea, igiena precară, lipsa investiţiilor în infrastructura acestora şi dotarea necorespunzătoare a camerelor din cămine reprezintă, din păcate, situaţia de zi cu zi cu care se confruntă colegii noştri. Solicitarea noastră este simplă: ne dorim ca atunci când ne cazăm într-un astfel de spaţiu, să putem exclama: Casă, nu doar cămin!”, declară Marius DEACONU, preşedinte ANOSR.

Campania va prezenta, timp de trei săptămâni, realităţile cotidiene din căminele studenţeşti.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *