ANPC vrea un sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze al unui consumator depăşeşte valorile din lunile anterioare

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) , Horia Constantinescu, a afirmat luni că doreşte realizarea unui sistem de alarmare atunci când consumul de energie sau gaze al unui consumator depăşeşte valorile care fuseseră înregistrate în lunile anterioare.

Conducerea ANPC a organizat, luni, în format online, o întâlnire cu toţi furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale din România.

„Ne-am confruntat în întreaga ţară cu facturi total disproporţionate financiar, cât şi la nivel de consum, ale unor consumatori ce până atunci reuşeau să fie într-o zonă de confort, să ştie că au consumat şi plătesc o sumă pe care şi-o puteau evalua corespunzător. Va trebui să depuneţi diligenţele ca la nivelul fiecăruia dintre operatori economici, în momentul  când vă confruntaţi cu astfel de situaţii, date de disfuncţionalitate a unui aparat de măsură, date de faptul că nu a citit corespunzător contoarul,  să vedem cum putem prin soft să naştem un sistem de alarmare în aşa fel încât să luăm măsurile înaintea emiterii facturii. Nu au fost puţine situaţiile în care persoane vârstnice sau persoane cu venituri reduse să primească facturi ce au condus nu numai la o stare de agitaţie, la o stare disproporţionată total de momentul în care ştii că iei în calcul să achiţi o factură pentru că sumele menţionate în acestea reprezentau efectiv un şoc pentru cei care le-au primit”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

De asemenea, el a precizat că citirea contoarelor trebuie să fie realizată cu o frecvenţă cel puţin trimestrială.

Horia Constantinescu a explicat că doreşte să găsească o cale de colaborare cu furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale şi să evite aplicarea de sancţiuni.

„Ne dorim să găsim o cale de colaborare şi să evităm să aplicăm sancţiuni pentru că soluţia nu este aceasta. Nu va fi niciunul dintre consumatori mai fericit că are o factură foarte mare, dar că ANPC a aplicat o sancţiune. Nu ne dorim să aplicăm sancţiuni decât acolo unde situaţia o cere şi este imperativă această măsură, ne dorim foarte tare să avem cât mai puţin abateri, să le putem discuta pe acestea înainte ca să ne trezim că trebuie să aplicăm sancţiuni noi ca autoritate pentru că îmi doresc mai tare liniştea consumatorului în piaţă decât să apărem noi statistic că v-am aplicat foarte multe dintre sancţiuni”, a mai transmis preşedintele ANPC.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.