Barajul de la Mihăileni, strategic pentru județul Hunedoara

După mai bine de trei decenii, barajul de la Mihăileni, aflat în nordul județului Hunedoara ar putea fi finalizat. Acumularea Mihăileni este o lucrare de amploare, realizată din bani publici, a cărei valoare de investiție este de 162,84 milioane de  lei. La sfârșitul anului trecut, valoarea cumulată a lucrărilor realizate era de 100 milioane de lei.

La începutul acestui an, ANAR a primit fonduri de la bugetul de stat în valoare de 2,700 mil.lei și, în cuantumul acestei sume, lucrările au fost deja realizate.

”Este evident că avem nevoie de fonduri mai consistente pentru a finaliza lucrarea. De aceea, la rectificarea bugetară, am solicitat să ni se aloce suplimentar fonduri în valoare de 17 milioane de lei, bani care sunt necesari pentru asigurarea continuității lucrărilor la baraj. Ca majoritatea lucrărilor hidrotehnice pe care le avem în administrare, și acumularea Mihăileni va avea o funcționalitate multiplă.  Cu prioritate, barajul Mihăileni va asigura apărarea împotriva inundațiilor a peste 30.000 de locuitori, inclusiv a celor care trăiesc în municipiul Brad, precum și a obiectivelor socio-economice din zonă care, în acest moment, sunt în continuare expuse riscului de inundații. Având în vedere frecvența ridicată a fenomenelor hidrometeorologice din aceste zone, prin construcția acestui baraj, anual, ar putea fi evitate pagube potențiale de natură socio-economică în valoare medie de peste 700 mii de euro”, arată Ervin Molnar, directorul general al Apelor Române.

În același timp, lucrarea va asigura necesarul pentru alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor din Brad, Crișcior, precum și a altor consumatori aflați în aval de baraj. De asemenea, va constitui o sursă de apă pentru industria minieră din zonă.  Mai mult, va avea și un rol de producere a energiei electrice.

”După cum observați, avantajele pe care le poate oferi această lucrare, odată finalizată, sunt majore, atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltarea socio-economică a zonei.  Reducerea riscului de inundații pentru județul Hunedoara va atrage noi investitori în zonă. Aceasta înseamnă apariția unor noi locuri de muncă, dar și noi oportunități pentru dezvoltarea unor proiecte de antreprenoriat. Așa cum v-am mai spus, am convingerea că astfel de investiții în infrastructura de apărare au rol strategic și vor aduce plus valoare socială. În calitate de gospodari ai apelor, aceasta este soluția pe care o susținem pentru a ieși din impasul socio-economic în care ne aflăm.  Avem nevoie de astfel de proiecte, iar eu le susțin cu tot ceea ce îmi stă legal în putință pentru că ele sunt cheia dezvoltării societății noastre pe termen mediu și lung”, mai arată șeful de la Apele Române.

După recepția lucrării, acumularea Mihăileni va fi preluată în patrimoniul Apele Române Crișuri.

 

 

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *