Apel de urgență într-un caz de ”răpire” imaginat. Ce riscă persoanele care apelează nejustificat 112

Astăzi, în jurul orei 13.00, Serviciul Unic Apeluri de Urgență 112 a fost sesizat, prin cinci apeluri telefonice de către o persoană care a reclamat faptul a fost „răpit” de către persoane pe care nu le cunoaște si se află intr-o mașină împotriva voinței sale, fiind legat la ochi. Apelantul (care și-a declinat o identitate falsă) a precizat că a fost luat de pe o stradă din municipiul Hunedoara și este dus către punctul de frontieră Nădlac.

Imediat, s-au declanșat activități specifice în astfel de cazuri, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Biroului de Analiza a Informațiilor Hunedoara, în urma cercetărilor reușind, în scurt timp, sa identifice apelantul. Acesta este un bărbat în vârsta de 44 de ani, din com. Bucuresci și a fost condus la sediul IPJ HUNEDOARA, pentru audieri, după ce a fost localizat pe un deal (cu oile, fiind cioban) în afara municipiului Deva.

Bărbatul (care a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice) a declarat că cele reclamate cu ocazia apelurilor telefonice nu corespund realității. Față de bărbat urmează a fi luate măsuri legale.

Faptele pot fi pedepsite cu amendă, între 500 si 1000 lei, conform OUG 34/2008. Iată care sunt prevederile legale în cazul apelării abuzive sau a alertării false.

Art. 32. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
b) alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *