APIA a efectuat plăţile către beneficiarii Programului Naţional Apicol

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat miercuri că a efectuat plăţile către beneficiarii Programului Naţional Apicol (PNA) pentru anul 2021. Astfel, 59,215 milioane lei, din care 50% reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, au fost plătite unui număr de 7.083 apicultori declaraţi eligibili şi către 14 forme asociative legal constituite.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plăţile către beneficiarii Programului Naţional Apicol (PNA) pentru anul 2021. Prin Hotărârea de Guvern nr.339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022, s-a stabilit că valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2021 este de 59.215 mii lei, 50% reprezentând contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale. Această sumă a fost integral plătită unui număr de 7.083 apicultori declaraţi eligibili şi 14 forme asociative legal constituite”, informează APIA.

Măsurile/acţiunile cuprinse  în  Program  pentru  care  s-a plătit sprijin financiar în anul 2021: Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori (consultanţă în apicultură; promovarea apiculturii şi a produselor apicole; organizarea de cursuri de perfecţionare în apicultură; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea mierii; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii), Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei – Achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, Raţionalizarea transhumanţei / stupăritului pastoral (Achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral; Achiziţionarea de accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator; Achiziţionarea de unelte apicole si echipamente de protecţie- echipament apicol de protecţie, afumător, daltă apicolă, furculiţă pentru descăpăcit, cuţit pentru descăpăcit, sită filtrare miere; Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie –remorci/pavilioane apicole şi mijloace fără autopropulsie de încărcare–descărcare a stupilor în pastoral), Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune (Achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine; Achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită şi de multiplicare; Achiziţionarea de accesorii apicole de către stupinele de elită şi de multiplicare), Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă – Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii.

În cadrul PNA 2021 au fost depuse un număr de 7.165 cereri de plată din care: 7.150 cereri depuse de către apicultori şi 15 cereri depuse de către Formele asociative apicole legal constituite. Din totalul cererilor de plată depuse au fost aprobate un număr de  7.097 de cereri.

Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.