Apostolii opulenței

Există în România o breaslă care de 30 de ani nu a pierdut niciodată alegerile. Performanța asta i se oglindește în fodrele de osânză tot mai groase care i se scurg de la cap până spre poale. Niciodată până la talpă! Semnele sunt evidente. Când te perpetuezi etern la putere în 30 de ani ajungi să ai parte de cele mai luxuriante sedii, cei mai mari saci fără fund și privilegii de rock-star. Cu timpul ”mai mult, mai opulent, mai sățios” devine noua religie. Începi să cauți raiul pe pământ și, ”culmea!” crezi că l-ai găsit dacă ecartul dintre avuția ta pământească ajunge să umilească până la batjocură traiul jerpelit al ”electoratului” tău pupător de moaște.

E mare păcat, dar facem legătura tot mai puțin cu organizația asta lucrativă când ne rugăm la Dumnezeu. Ne este invocată mai mult când ne vine să drăcuim! Ca atunci când vezi cum s-au prezentat în fața unor români cu frica lui Dumnezeu niște suspect de fericiți prelați chemați la o slujbă de sfințire a unei biserici undeva în Moldova.

Inițial, enoriașii, citați de presa locală, au crezut că peste slujba lor religioasă s-a suprapus nefericit o nuntă de maneliști. Nici vorbă de așa ceva! Erau doar ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților care au venit la slujbă într-un automobil Rolls-Royce (!!!). Asta chiar că le întrece pe toate! Firește, un Logan nici nu putea intra în discuție! Fariseismul ar fi fost prea ușor de descifrat! Dar puteau prea înaltele fețe bisericești să-și protejeze turma și să facă deplasarea într-un Touareg alb, consacrat cu succes la mulțime de preafericitului Daniel, sau măcar pe bancheta din spate al unui Mercedes bengos și tot nu era atât de șocant pentru enoriași. Aceștia s-au obișnuit să vadă minuni din astea scumpe ori de câte ori dau ochii cu VIP-urile breslei popimii. Folosit neinspirat în baia de mulțime, un Rolls-Royce, sfidarea supremă a opulenței auto, a spart rutina și a făcut să se ducă buhul în toată țara. A fost pentru cei prezenți prea mult! Strigător la Cer cu sudalme și miștocăreli puse pe surdină, dar potrivite pentru criticarea lăcomiilor căzute în patologic.

Știrea a trecut oarecum neobservată la câtă vânzoleală e acum în țară. Dar imaginea e de Oscar ca să exemplifice dezechilibrele sociale care sfâșâie astăzi România. Fotografia asta este o probă în orice instanță divină că Dumnezeu este foarte prost reprezentat pe Pământ de prea multe dintre fețele bisericești.

Cât de rău? Cam cât infatuarea de a binecuvânta sărăcia propriilor enoriași dintr-un Rolls- Royce.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.