Aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare

Ministerul Sănătăţii (MS) arată că bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala problemă de sănătate în România, iar aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare. În vară, va fi lansat apelul pentru implementarea unui program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular, anunţă MS.

Bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România. Conform specialiştilor, la nivel naţional, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de MS.

Reprezentanţii MS arată că un control al principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizică poate duce la reducerea numărului deceselor.

„În acest context, în vara acestui an, Ministerul Sănătăţii va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani şi un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening”, scrie în comunicatul MS.

Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătăţii va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanţare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut, cu scopul prevenirii insuficienţei cardiace.

De asemenea, MS va continua şi în 2019 acţiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum şi pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *