Iuliu Winkler: Ordonanţa de urgenţă trebuie să dispară ca mijloc al Guvernului de a ocoli prerogativele Parlamentului

Europarlamentarul Iuliu Winkler, care candidează din nou la alegerile din 26 mai din partea UDMR, susţine că cetăţenii ar trebui să participe la referendum şi să răspundă cu ”da” la întrebări. Winkler consideră că ordonanţele de urgenţă ar trebui folosite doar în caz de război sau calamitate naturală gravă şi ar trebui să dispară ”ca mijloc al Guvernului de a ocoli prerogativele Parlamentului”.

Iuliu Winkler susţine că cetăţenii ar trebui să voteze cu ”da” la ambele întrebări ale referendumului din 26 mai.

”La cea de-a doua întrebare formulată la referendum, UDMR este puţin mai intransigentă, pentru că noi, de foarte multa vreme, de cel puţin 20 de ani, spunem că ordonanţele de urgenţă nu trebuie să existe decât pentru situaţii de urgenţă. Iar acestea sunt în două cazuri: război sau calamitate naturală foarte gravă. În rest, ordonanţa de urgenţă trebuie să dispară ca mijloc al Guvernului de a ocoli prerogativele Parlamentului”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, Iuliu Winkler.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 25 aprilie, decretul referitor la întrebările pentru referendum.

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *